De 26-jarige Rudolph H., een bekeerling en jihadronselaar, werd vandaag veroordeeld tot 2 jaar en 3 maanden cel. In 2012 vermoordde hij zijn 4 maanden oude dochter door haar fors door elkaar te schudden. Hij speelde een computerspel en raakte naar eigen zeggen gefrustreerd door het gehuil van zijn dochter.

Rudolph H. werd bekend als ronselaar voor de jihad en terreurgroep Islamitische Staat en werd daarvoor in 2016 veroordeeld tot 3 jaar cel in het zogeheten en alombekende ‘jihadproces’. Rudolph H. – alias Abou Suhayb – bekeerde zich tot de islam. Hij zou fungeren als mediaman van een criminele organisatie in Den Haag die jongeren ertoe aanzette om in IS-gebied te gaan strijden.

Computerspel

In 2012 bracht Rudolph H. zijn dochter van 4 maanden oud om het leven. Het dochtertje van de man zou luid gehuild hebben, waarna de man zijn dochtertje wilde dwingen te stoppen met huilen door het kind hard door elkaar te schudden. Hij was bezig met het spelen van een computerspel en raakte naar eigen zeggen gefrustreerd door het blijvende gehuil van zijn dochter. Het meisje overleed aan de gevolgen van een zwaar hersenletsel. Rudolph H. gaf zijn zoontje, dat toen anderhalf jaar oud was, de schuld van de dood van zijn dochter.

Op het moment dat Rudolph H. besloot zijn huilende dochter het zwijgen op te leggen, was de moeder van het meisje niet thuis. Toen de moeder thuiskwam, trof ze haar dochter bewusteloos aan. Het meisje was niet meer wakker te krijgen en voelde slap aan. Toch wachtte ze nog enkele uren alvorens naar het ziekenhuis te gaan. Daarvoor moest de moeder van het meisje ook een tijdje in de cel doorbrengen, iets wat het Openbare Ministerie Rudolph H. zwaar aanrekent.

Het Openbaar Ministerie sprak van “extreem geweld” en wilde H. vier jaar achter de tralies hebben. De rechtbank vond de gevorderde straf te hoog en oordeelde dat een straf van 2 jaar en 6 maanden voldoende moest zijn. Het Hof van beroep gaf de rechtbank gelijk en vond een gevangenisstraf van twee jaar en zes maanden passend. Maar omdat het strafproces te lang heeft geduurd, gaan er drie maanden vanaf. Het hof acht niet bewezen dat de man zijn dochter wilde doden of de kans op de dood van zijn dochter bewust heeft aanvaard.