Een jaar nadat de ‘Jungle’ -het migrantenkamp nabij Calais- ontruimd en met de grond gelijk gemaakt is verblijven er nog altijd honderden migranten in de omgeving.

Op dit moment zouden er nog tussen de 700 en de 800 transitmigranten verzameld zijn in Calais. Vanuit de havenstad hopen zij door te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. In heel Noord Frankrijk zou dat aantal wel eens op 2.000 kunnen liggen.

https://twitter.com/GoldingBF/status/921687730597351425

Mogelijk nieuwe smokkelroute

Veel ngo’s vragen naar de opening van een nieuw opvangcentrum voor de migranten in de streek van Calais. Ook vragen zij om tenten te mogen uitdelen aan de migranten. De Franse staat heeft dat echter steeds geweigerd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb (PS) is de enige oplossing voor het probleem van de transitmigranten, die geen asiel in Frankrijk willen aanvragen, een betere beveiliging en een kordater politieoptreden.

Op 24 oktober van vorig jaar werd de krottenwijk ontruimd in de hoop de migranten te hervestigen over Frankrijk. Desondanks blijft de streek nog altijd als een magneet op de transitmigranten. Een grote groep van hen heeft in de omgeving van Caen, in Normandië, een geïmproviseerd tentenkamp in een bos opgezet.

Het gaat daarbij voornamelijk om Soedanezen en Eritreeërs. Hun aanwezigheid nabij Caen heeft de vrees doen ontstaan dat er vanuit de havenstad een nieuwe smokkelroute in zwang is. Reizigers die zich in de buurt bevinden worden vaak aangeraden op te letten. Migranten zouden zich in grachten verstoppen om van daar uit te proberen ongezien mee te reizen met voorbijgaand verkeer.