Dit jaar zijn er tot nu toe 4.137 illegalen opgepakt in de provincie West-Vlaanderen.  Vooral tijdens de zomermaanden was er een piek waar te nemen.

Dat vertelde provinciegouverneur Karl Decaluwé aan provinciesraadslid Kurt Himpe (N-VA). Himpe: “In juli werden in West-Vlaanderen 503 onregelmatige vreemdelingen opgepakt en in augustus zelfs 601. Tijdens de zomermaanden werden er door de federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen ook zeven dossiers over mensensmokkel opgestart. Dat brengt het totaal op 27 nieuwe mensensmokkeldossiers in 2017.”

Vooral Afrikanen

Daarmee lijkt het aantal opgepakte illegalen terug gevoelig te stijgen. De problematiek concentreert zich vooral rond de haven van Zeebrugge. Van daaruit proberen immers vele zogenoemde transitmigranten het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Het gaat vooral om Afrikanen.

In augustus werd er ook al melding gemaakt van een stijgend aantal illegalen in de provincie. Van januari tot mei werden er zo’n 2.000 illegalen opgepakt. Twee maanden later, werd de kaap van de 3000 opgepakte illegalen al overschreden. Gemiddeld voert de politie dus zo’n honderd interventies per week uit sinds het begin van dit jaar.

Overlast

Decaluwé gaf toen aan dat er ondertussen al zo’n 36 dossiers van mensensmokkel werden opgestart door de federale gerechtelijke politie. Ook liet hij weten dat het vooral om Afrikanen ging, vooral Eritreeërs en Soedanezen. De nationaliteiten verschuiven echter, dus blijft het nodig de routers en bewegingen in kaart te brengen. “De recente cijfers tonen aan dat die aandacht geen overbodige luxe is”, aldus Himpe.

Onlangs liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nog weten dat er in West-Vlaanderen extra mankracht komt om dit soort mensensmokkel tegen te gaan. De illegalen zorgen in de provincie voor veel overlast. Zowel de scheepvaartpolitie als de reguliere politie moet te pas en te onpas uitrukken voor incidenten met illegalen.

3 REACTIES

  1. Die mensen willen naar Groot Britanië, en daar is een reden voor. Identiteitsfraude is gemakkelijk in Groot Brittanië, er is meer kans op zwart werk. Naast de taal en familieconecties zijn dat de hoofdredenen. Groot Brittanië moet die eerste twee factoren aanpakken, maar vertikt het. De Europese landen vangen de illegalen toch op. Waarom deze mensen geen bootje geven naar hun gedroomde (lakse) land, in plaats van ze bijna te dwingen om asiel aan te vragen bij ons of in andere Europese landen? Te gek voor woorden.