Iran heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd om de Iraanse Revolutionaire Garde niet als terreurgroep te bestempelen. Daarbij werden de militaire basissen van de VS rondom Iran bedreigd.

Op vrijdag kondigde de president van de Verenigde Staten Donald Trump nieuwe sancties aan als antwoord op Iraanse rakettesten, steun aan “terrorisme” en cyberoperaties. Dit kadert in een nieuwe strategie van de VS ten opzichte van het land.

“Domheid Amerikaanse regering”

Op de Iraanse staatstelevisie spreekt Mohammed Ali Jafari, commandant van de Revolutionaire Garde, dreigende taal. “Zoals we in het verleden al hebben aangekondigd zal Amerika, indien zij nieuwe sancties stemmen, zijn regionale basissen buiten het raketbereik van 2000 kilometer van Iran moeten verplaatsen”, klinkt het.

Hij zei verder dat bijkomende sancties de kans op toekomstige dialoog met de VS zullen uitsluiten. Hij schuwde de dreigementen niet. “Als het nieuws klopt over de domheid van de Amerikaanse regering om de Revolutionaire Garde als een terreurgroep te bestempelen, dan zal de Revolutionaire Garde het Amerikaanse leger zoals de Islamitische Staat beschouwen. Over heel de wereld en in het bijzonder in het Midden-Oosten”, aldus Jafari.

Volgens hem vergist de VS zich als het denkt dat het Iran onder druk kan zetten om te onderhandelen over regionale zaken. Volgens Jafari zou Teheran zijn defensiemiddelen opschroeven als de VS de deal tussen Iran en het Westen zou ondermijnen.

“De Amerikanen zouden moeten weten dat het dom gedrag van de regering-Trump inzake de nucleaire deal gebruikt door de Islamitische Republiek als kans aangewend zal worden om door te zetten met zijn raket-, regionaal en conventioneel verdedigingsprogramma”, aldus Jafari.

Strijd tegen Islamitische Staat

Het sjiitische Iran is in grote mate betrokken bij de Syrische burgeroorlog. Iraanse vrijwilligers en troepen van de Revolutionaire Garde steunen daar president Bashar al-Assad in de strijd tegen de Islamitische Staat, Al-Qaeda en andere soennitische islamisten. Iran bleef ook niet gespaard van terroristische aanvallen, op 7 juni eiste Islamitische Staat een aanval op het Iraanse parlement en het mausoleum van Khomeini op. Daarbij kwamen 18 Iraniërs om het leven.

De Revolutionaire Garde (IRGC) wordt beschouwd als de meest machtige interne en externe veiligheidsdienst van Iran. De Quds-brigade – Quds betekent Jeruzalem – en andere eenheden van de Revolutionaire Garde staan al op de terreurlijst van de verenigde staten. De organisatie in zijn geheel nog niet.

Opzeggen nucleaire deal

Volgende week moet er beslist worden of Iran zich volgens de VS heeft gehouden aan alle afspraken en voorwaarden die het akkoord inhielden. President Trump moet daarover het Congres informeren op ten laatste zondag 15 oktober. Donderdag 12 oktober zal de Amerikaanse president een toespraak houden waarin hij zal aankondigen dat hij het akkoord niet meer zal erkennen en eenzijdig zal herzien.

Het akkoord volledig opblazen, kan Trump evenwel niet. De andere landen die in 2015 samen met de Verenigde Staten en Iran het akkoord ondertekenden, willen het akkoord immers graag behouden. Volgens de andere partijen heeft Iran zich wel aan de gemaakte afspraken gehouden, wat aantoont dat het akkoord wel werkt. Zij zijn dan ook geen voorstander van de dreigementen van de Amerikaanse president om het akkoord op te blazen.