Het Iraakse leger heeft enkele strategische belangrijke wegen en gebouwen in Kirkoek heroverd op de Koerden. Nadat de Koerden deze regio bevrijdden van Islamitische Staat, stelde de Iraakse overheid de Koerden een ultimatum. De Koerden legden dit ultimatum naast zich neer, waarna Iraakse troepen met tanks de stad binnenreden en gevechten uitbraken.

Kirkoek is een belangrijke stad gelegen in olierijk gebied dat in het conflict met de islamistische terreurgroep IS onder Koerdische controle is komen te staan. Het gebied werd immers bevrijd door troepen van de Koerdische Regionale Overheid (KRG). Formeel maakt de streek echter geen deel uit van de KRG. De controle over de stad en gelijknamige provincie droeg bij tot een verhoogde spanning tussen Erbil (de hoofstad van de KRG) en Bagdad.

Iraaks premier Haider al-Abadi stelde de Koerden een ultimatum om ten laatste zondag het gebied af te staan. De Koerden hebben dat ultimatum evenwel naast zich neer gelegd en bij de gevechten die hierop volgden, vielen reeds verschillende dodelijke slachtoffers. De spanningen tussen beide partijen lopen hoog op sinds het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum. Iets minder dan 93% van de opgedaagde kiezers stemde voor Koerdische onafhankelijkheid.

Iraakse vlag

Vannacht braken, enkele uren na het verlopen van het ultimatum, gevechten uit. Er vielen al minstens 7 dodelijke slachtoffers. Iraakse militairen reden met tanks de stad binnen en veroverden strategische belangrijke wegen en gebouwen zoals de militaire luchthaven van Kirkoek, militaire basissen en een olieraffinaderij. Daarnaast werd ook een regeringsgebouw opnieuw heroverd. De troepen zullen de Iraakse vlag hijsen boven het gebouw.

Het nieuwe conflict in Irak is bijzonder vervelend nieuws voor de Amerikanen, die zowel Bagdad als Erbil steunen in hun strijd tegen IS. Beide kampen zijn bevoorraad met Amerikaanse militaire uitrusting, hetgeen nu ingezet wordt door de Koerden en Irakezen tegen elkaar. Verschillende door de Amerikanen geleverde ‘humvees’ van Bagdad zijn hierbij al vernietigd terwijl Amerikaanse Abrams-tanks bestuurd door Irakese regeringstroepen verder richting Kirkoek rollen.

1 REACTIE

  1. Dit is vervelende pr voor de VS. Voor de rest trekken ze zich hier niets van aan. Niet zo lang geleden waren troepen bevoorraad door het pentagon aan’t vechten tegen troepen bevoorraad door de CIA. Het is ook geweten dat de VS in’t verleden IS heeft bewapend. (misschien nog steeds) Het belangrijkste is voor hen dat het militair-industrieel complex blijft draaien. Eén van de gevolgen van deze inconsequente houding is dat Rusland (die wel een duidelijke en doordachte visie heeft op lange termijn) weer aan invloed wint in de regio. Je ziet het nu zelfs dat Saoedi-Arabië zich meer en meer begint te richten op Rusland. Momenteel zijn ze aan ‘t onderhandelen voor de bouw van een kerncentrale, een wapenfabriek en de aankoop van het gevreesde S400 luchtafweersysteem waarvan men weet dat het stealth vliegtuigen kan detecteren.