De beruchte ‘haatimam’ El Alami Amaouch, die door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) het land werd uitgezet, blijkt tegenwoordig ongestoord te kunnen prediken in Den Haag. 

Na een lang juridisch conflict kreeg Theo Francken gelijk en moest de imam het land verlaten. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van tientallen moslims rondom Verviers, velen van hen trokken uiteindelijk naar Syrië. De imam was getrouwd met een Nederlandse en verbleef lange tijd in Den Haag. Hij heeft zowel een Marokkaans als een Nederlands paspoort. Het was lange tijd onduidelijk waar hij na zijn uitzetting heen zou gaan.

Haatpreken via sociale media

Nu blijkt dat de imam intussen predikt in de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. De gemeente en het Nederlandse ministerie van Justitie bevestigen de feiten. “Hij heeft een Nederlands paspoort, dus mag hij gewoon in Den Haag verblijven. Als blijkt dat hij de wet overtreedt, zal daartegen opgetreden worden”, klinkt het bij monde van een woordvoerder van burgemeester Pauline Krikke (VVD) van Den Haag.

De man verspreidt tegenwoordig via sociale media zijn haatpreken. Het is vooralsnog onduidelijk of de imam tegenwoordig aan een moskee verbonden is. De As Soenah moskee in Den Haag liet vorig jaar al weten dat de imam daar niet welkom was.

De rondreizende imam trok tien jaar geleden naar Verviers. In 2015 werd zijn verblijfsvergunning al ingetrokken. Zeker drie jihadisten zouden door hem geïnspireerd zijn. Ook verheerlijkte hij de aanslag tegen een joodse school door Mohammed Merah in Toulouse, daarbij kwamen drie kinderen en een volwassene om het leven.

Zoon imam

Francken is ook van plan de zoon van de haatimam uit te zetten. Hij baseert zich daarvoor op de nieuwe vreemdelingenwet, die toelaat om EU-burgers uit te wijzen als deze een gevaar betekenen voor de nationale veiligheid. Volgens Francken zijn er op basis van die wet voldoende redenen om de jongeman uit te zetten.

Zo dook de zoon in 2016 op in een filmpje waarin hij opriep om christenen te vermoorden. “Oh Allah, verneder en vernietig de aanbidders van afgoden. Oh Allah, roei de ­hatelijke christenen uit. Dood hen allemaal en laat er geen enkele over”, zo klonk het. Sindsdien zit hij vast in een de jeugdgevangenis. Daarnaast stond de jongeman ook op het punt een aanslag te plegen. Uit onderzoek naar zijn berichten via de app Telegram blijkt dat hij in contact stond met jihadisten in Syrië.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft wel contact met ons land over de mogelijke uitzetting van de zoon. “Als hij inderdaad naar Nederland komt, dan zullen de nodige maatregelen worden genomen”, aldus een woordvoerder van het ministerie.