Ghelamco heeft een nieuw bouwdossier ingediend rond het Eurostadion-dossier te Grimbergen. De omgevingsvergunning is nu reeds, na slechts 14 dagen, volledig verklaard. Het oorspronkelijke dossier kende tal van problemen. Dit onder meer inzake de geplande recreatie- en kantoorruimtes, de ontsluiting naar publiek transport toe, de milieuvergunning, de bouwgrond zelf… Het nieuwe dossier lijkt alvast een snelle start genomen te hebben.

Ghelamco is niet van plan om op te geven. De nieuwe plannen van de bouwheer voorzien in een iets kleiner Eurostadion waardoor het mogelijk geen grond in het bezit van de Vlaamse Overheid zal nodig hebben. Dit bleek eerder al een probleem te zijn in maart.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Nieuw plan

Nu Ghelamco is afgeweken van het doodlopend straatje en een nieuw pad is ingeslagen, kan het er opnieuw rooskleurig gaan uitzien voor het bouwbedrijf, dat ook al het stadion bouwde van KAA Gent. Met een wijziging van de plannen kan het misschien ook tegemoet komen aan de verzuchtingen van RSC Anderlecht. Die voetbalclub zou het Eurostadion gaan gebruiken, maar trok begin dit jaar de stekker uit de samenwerking met Ghelamco.

Echter, de tijd dringt. Men plant om in het Eurostadion, waarvan nog geen twee stenen op elkaar zijn gemetst, het Europees Kampioenschap in 2020 te houden. Als de Europese voetbalbond (UEFA) haar vertrouwen opzegt in de haalbaarheid en tijdstabel van het project, betekent dat alsnog een fikse opdoffer voor Ghelamco.

Een blijvend obstakel is de buurtweg die over Parking C loopt. Deze moet geschrapt worden vooraleer er kan worden overgegaan tot bouw van het geplande Eurostadion. De Grimbergse gemeenteraad had eind januari een stok in de wielen gestoken van Ghelamco. Dit door te adviseren om de buurtweg te behouden. Een maand later bedacht de gemeenteraad zich evenwel en stemde het dan toch voor de afschaf van de wegel. Finaal moet echter Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) de knoop hieromtrent doorhakken.

Parking C

Het Eurostadion is al langer voer voor discussie. Naast de locatie, is ook het aspect milieu een moeilijk te overwinnen hindernis. Een milieuvergunning werd voor het originele dossier al geweigerd in juni. Maar Ghelamco ondervond ook vele andere obstakels. Zo hebben al verschillende buurgemeentes waaronder Vilvoorde een negatief advies gegeven aan het project en bond Vlaanderen bijkomende mobiliteitsvoorwaarden aan de verkoop van de nodige stukken grond voor het stadion.

Eurostadion, veel succes om er te raken…

Brussel Ring: vandaag al een verkeersinfarct, na het Eurostadion volledige stilstand?Bedankt om dit bericht te delen!

Publiée par Vernieuwing Grimbergen sur vendredi 20 janvier 2017

Maar ook heel wat Vlaams-nationalisten zijn tegen het project. Dit omdat het voetbalstadion een project van de Stad Brussel is, maar zou gebouwd worden op Parking C wat zich op grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen bevindt. Ook zou het Eurostadion administratiecentra huizen van de Brusselse stad.

Voor TAK (Taal Aktiekomitee) en de VVB (Vlaamse Volksbeweging) zijn die plannen “onaanvaardbaar” en een stap richting een breder Franstalig ‘plan B’: een politiek-territoriale strategie om Vlaanderen te benadelen. Eind 2015 organiseerden deze organisaties nog een betoging tegen het geplande voetbalpaleis.

PERSMEDEDELING: nu zaterdag (pers)conferentie en actie op Parking C (Grimbergen).

Publiée par Vlaamse Volksbeweging sur vendredi 23 octobre 2015

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/