De European Broadcasting Union (EBU) verbiedt Geert Wilders, partijleider van de PVV, om een toespraak te houden op het omroepcongres dat de EBU organiseert. De beslissing om Wilders te weigeren valt niet goed bij de NOS.

De NOS, de Nederlandse Omroep Stichting gaat niet akkoord met de beslissing en trekt zich terug uit de organisatie.

Omroepcongres

In de maand november wordt in Amsterdam het jaarlijkse omroepcongres van de EBU georganiseerd. NOS organiseert het evenement in samenwerking met de EBU, de internationale koepel van openbare omroepen.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws had graag Geert Wilders uitgenodigd om een toespraak te houden. “Het lijkt me bijzonder interessant mocht hij de journalistieke wereld een spiegel kunnen voorhouden”, zegt Gelauff.

Mede-organisator EBU wil echter niet dat de PVV-leider een toespraak houdt op het congres. Volgens de woordvoerder van de EBU zou Geert Wilders geen meerwaarde bieden voor het congres maar Wilders gaat ervan uit dat hij wordt geweigerd omwille van zijn politieke standpunten.

NOS stapt uit organisatie

Het standpunt van de EBU zorgde voor een stevige interne ruzie bij de EBU. De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) begrijpt niet waarom Geert Wilders wordt geweigerd. Vorig jaar was Nigel Farage, de Britse politicus die bekend staat om zijn kritische houding tegenover Europa, te gast op het congres.

De NOS heeft als gevolg van de interne ruzie besloten om uit de organisatie te stappen. De opening zal wel nog mee georganiseerd worden door de NOS maar inhoudelijk zal de Nederlandse Omroep Stichting geen bijdrage meer leveren aan het omroepcongres. Geert Wilders is dan ook van mening dat de NOS niets te verwijten valt.

4 REACTIES