In de Nederlandse Tweede kamer wordt vandaag gedebatteerd over het regeerakkoord van de nieuwe Nederlandse regering-Rutte III. Van bij het begin legde de oppositie, zowel links als rechts, Mark Rutte (VVD) het vuur aan de schenen. 

In de Nederlandse pers werd deze week al eerder geschreven dat de nieuwe regering zich maar beter voorbereidt op stevig aanvalsgeweld van de twee flanken, links en rechts. Vandaag wordt dit duidelijk geïllustreerd in het debat over het regeerakkoord.

“Schaam U!”

Mark Rutte (VVD) nam als eerste het woord en begon met het verdedigen van het regeerakkoord. Na enkele momenten werd hij echter onderbroken door Emile Roemer, fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP). Rutte zei in het regeerakkoord dat de gewone Nederlander erop vooruitgaat. Roemer is het daar helemaal mee oneens. “Rutte heeft wel erg veel lef. Hij jaagt tachtigduizend Nederlanders weg uit de zorg. Schaam U!”, richt hij zich daar de VVD-leider.

Ook Geert Wilders, partijleider van de PVV, laat van zich horen. Hij noemt Rutte een politieke oplichter. Hij merkt op dat er meer geld naar ontwikkelingshulp gaat, maar minder naar de zorg in eigen land. Eerder noemde de PVV’er de VVD van Mark Rutte al “een partij van onbetrouwbare dieven”. Wilders vergelijkt het regeerakkoord als conclusie met een huis-aan-huis-verkoper. “Aan de voordeur worden pakketjes aangeboden, ondertussen wordt je huis langs achteren leeggeroofd.”

Raadgevend referendum

Fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FvD), Thierry Baudet, had het opnieuw over de afschaffing van het raadgevend referendum. Daarvoor richtte hij zijn pijlen vooral op D66 en diens fractieleider Alexander Pechtold. “Waar was U toen dit besproken werd?”, vraagt Baudet zich af.

Pechtold verdedigt zich en stelt dat een referendum niet geschikt is voor ingewikkelde vraagstukken. Hij is wel nog steeds van mening dat er moet worden gezocht naar nieuwe manieren om de democratie te vernieuwen en is dan ook tevreden dat er in het regeerakkoord werd opgenomen dat een burgemeester in de toekomst rechtstreeks zal worden verkozen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

  1. “…Pechtold verdedigt zich en stelt dat een referendum niet geschikt is voor ingewikkelde vraagstukken.” Met andere woorden zij, de politiek correcte meute, weten wat goed is voor het plebs en zij dienen verder hun mond te houden. Bedankt, Pechtold, om het zo onverbloemd te zeggen.

Comments are closed.