Vier personen zijn aangehouden door de politie van Marseille in verband met de mesaanval op zondag. Ook moest de dader, Ahmed Hanachi, normaal gezien gedeporteerd worden. Dit gebeurde niet door administratief falen.

Zondag werden nabij het station St-Charles in Marseille twee jonge vrouwen doodgestoken. Het gaat om een 21-jarige verpleegster uit Lyon die op bezoek was bij haar 17-jarige nicht, een studente, om een verjaardag te vieren. De dader zou bij de daad “Allahoe Akbar” geroepen hebben. Hij werd vrij snel doodgeschoten. De Franse veiligheidsdiensten behandelen de zaak als een terreurdaad. De aanslag werd intussen ook opgeëist door Islamitische Staat.

Dwangbevel

De man was gekend bij de politie omwille van druggerelateerde misdrijven. Ook zou hij gedurende de afgelopen paar maanden maar liefst acht verschillende identiteiten gebruikt hebben. Hij was vrijdag al in Lyon gearresteerd wegens winkeldiefstal. Eerder werd al bericht dat hij werd vrijgelaten na die arrestatie.

Nu blijkt dat hij de dag na zijn arrestatie normaal gezien gedeporteerd moest worden. Hij werd echter vrijgelaten omdat de autoriteiten de persoon, die instond voor het tekenen voor het tekenen van het dwangbevel, niet konden bereiken. Ook zou er geen plaats zijn geweest in het detentiecentrum van Lyon. Slechts 30% van de illegalen, die in Frankrijk in detentiecentra terechtkomen, wordt effectief gedeporteerd.

Vier personen opgepakt

Nu werden ook vier personen gearresteerd die in contact stonden met Ahmed Hanachi. Volgens een rechterlijke bron worden zij in verband gebracht met terrorisme. Ook werd de mobiele telefoon van Hanachi onderzocht om te kijken of hij contact had met een radicale beweging. Daarvoor vond de politie geen bewijzen. Wel werd er op de gsm religieuze islamitische muziek aangetroffen.

Het is de zoveelste terreurdaad in Frankrijk. Eerder deze maand viel een man een soldaat aan in Parijs. Ook werden in Toulouse verschillende omstaanders aangevallen door een man die “Allahoe Akbar” geroepen zou hebben.

1 REACTIE