Franse rechtse oppositie herorganiseert zich

0
662

Emmanuel Macron won de Franse presidentsverkiezingen in mei van dit jaar. Eind juni vond 58% van de Fransen dat hij een goede president is. Ondertussen is dat al gezakt naar een minderheid van 44%. Wat gebeurt er ondertussen bij de rechtse oppositie?

https://twitter.com/AlertesInfos/status/916191407433551872

Vertrek van Philippot

Zoals bij elke verkiezingen evalueert een partij haar resultaten. Hoewel het rechtsnationale Front National nooit hogere scores haalde, is toch een intern debat ontstaan in die partij om in de toekomst nog betere politieke en electorale resultaten te boeken. Vooral de voorgestelde uitstap uit de eurozone zou vele kiezers afgeschrikt hebben is de algemene analyse. Voormalig strategisch directeur, Florian Philippot, beschouwt de uitstap uit de euro vanuit zijn soevereinistische overtuiging als de politieke essentie. Hij bouwde tegen de zin van voorzitster Marine Le Pen een parallelle organisatie uit, Les Patriotes. Omdat dit onverenigbaar werd geacht met zijn functies in het FN, vroeg ze hem zich terug te trekken uit de functie. Dat weigerde hij en nam ontslag uit het FN. Hij transformeerde zijn beweging, Les Patriotes, meteen om tot een eigen partij.

Een toekomst voor soevereinisme?

Of Philippot een politieke toekomst heeft, is zeer twijfelachtig. In de Franse politiek is er uiteraard een soevereinistische stroming aanwezig. Maar heel erg groot is die niet. De centrumrechtse gaullist Nicolas Dupont-Aignan bijvoorbeeld, haalde 4,7% bij de laatste presidentsverkiezingen en 1.8% in 2012. Zijn centrumrechtse soevereinistische voorganger Philippe de Villiers haalde 2,2% in 2007. De links-soevereinistische kandidaat Jean-Pierre Chévènement haalde 5,3% in 2002. Bij de Europese verkiezingen werden ook erg magere resultaten gehaald, terwijl er een dalende trend vast te stellen is: van 6,7% in 2004, naar 4,8% in 2009 tot amper 3,8% in 2014. Bovendien wordt deze (beperkte) politieke ruimte van het soevereinisme al bezet door Nicolas Dupont-Aignan met zijn Debout la République.

Het is maar de vraag of Philippot een politieke rol kan spelen. Allicht mikt men op een of meerdere Europese parlementszetels in 2019. Maar een grotere electorale of politieke rol spelen dan het Front National is uitgesloten.

Les Républicains

De kandidaat van Les Républicains, François Fillon, werd in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen uitgeschakeld. Bij de parlementsverkiezingen verloren Les Républicains bovendien bijna de helft van hun zetels. Een ongeziene nederlaag. Deze klassieke centrumrechtse partij is eigenlijk een conglomeraat van kleinere partijen en bewegingen. Deze verschillen komen nu aan de oppervlakte. Laurent Wauquiez lijkt topfavoriet te zijn om de nieuwe voorzitter van Les Républicains te worden. Hij heeft een duidelijk rechts profiel. Dit zorgt er echter voor dat hij vervreemdt van de meer centristische stromingen in Les Républicains. De voorzitter van UDI bijvoorbeeld, die 18 parlementsleden telt, zegt dat hij zich niet kan terugvinden in Laurent Wauquiez.

Een belangrijk breekpunt bij Les Républicains is de positie ten opzicht van het Front National geworden. Vroeger werd steeds samenwerking uitgesloten met het FN. Sommigen opperen dat dit achterhaald is. Christope Billan bijvoorbeeld is voorzitter van Sens Commun, een beweging die de massamanifestaties tegen het homohuwelijk organiseerde en dat deel uitmaakt van Les Républicains. Hij sprak zich ervoor uit dat samenwerking met het FN mogelijk moet zijn.

Laurent Wauquiez zelf van zijn kant, sloot, in tegenstelling tot eerdere verklaringen, elke samenwerking met het FN uit.