Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) trekt de verblijfsvergunning in van de imam van de Grote Moskee in Brussel. Dat vertelt Francken op de Franstalige zender Bel RTL.

Uit een rapport dat het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD) opstelde over het salafisme in ons land, blijkt dat verscheidene Belgische Syriëstrijders cursussen en opleidingen hebben gevolgd in de Grote Moskee van Brussel.

“Geen visa aan salafistische imams”

“Er is een probleem met de Grote Moskee in Brussel. Iedereen weet dat. Ik heb beslist het verblijfsrecht van de imam in te trekken. We hebben duidelijke signalen gekregen dat het gaat om een salafistische man, heel geradicaliseerd, heel conservatief en gevaarlijk voor onze samenleving en onze nationale veiligheid”, aldus de staatssecretaris.

“Ik heb niets tegen de islam, maar ik ben wel tegen de radicale islam en het salafisme”, zegt Francken.België moet zijn verantwoordelijkheid opnemen in zijn strijd tegen het salafisme. De strijd tegen het salafisme is een prioriteit voor de regering.”

Op de vraag of de intrekking niet tot spanningen met Saoedi-Arabië kan leiden antwoord Francken: “Waarschijnlijk zal dat inderdaad tot spanningen leiden, maar die hebben we ook al met Turkije. Ik reik ook geen visa meer uit voor imams van Diyanet-moskeeën. Spanningen zijn mogelijk, maar België moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Ik geef geen visa meer aan salafistische imams.”

Saoedi-Arabië

De man zou intussen in beroep zijn gegaan. Toch is Francken ervan overtuigd dat zijn beslissing van kracht zal blijven. Naast de rol die de moskee zou spelen bij het verspreiden van het Wahabisme doken er ook vragen op over de financiering van de moskee. Die financiering zou vooral vanuit het conservatieve en fundamentalistische Saoedi-Arabië komen.

Francken: “We gaan de financierders van de moskeeën in België beter controleren. Dat is een prioriteit voor ons. Minister van Justitie Koen Geens gaat die controles dan ook intensifiëren.”

ADVERTENTIE