Finland wordt mogelijk het eerste land dat de Catalaanse onafhankelijkheid zal erkennen. Mikko Kärnä, lid van de regerende centrumpartij, heeft aangekondigd dat hij een motie zal indienen in het Finse parlement om de Catalaanse republiek te erkennen. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ziet het niet graag gebeuren. De Europese Unie “heeft geen behoefte aan nieuwe scheuren, andere barsten”.

Gisteren heeft Catalonië na een stemming in het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitgeroepen. De stemming in het parlement was een antwoord op de aanhoudende dreigementen van Rajoy en de Spaanse regering om artikel 155 in werking te zetten en de Catalaanse autonomie af te nemen. Later die dag keurde de Spaanse senaat de inwerkingtreding van het beruchte artikel goed. De Catalaanse regering zal worden ontslagen en vervangen door een Spaanse.

“Niemand zal onafhankelijkheidsverklaring erkennen”

De Europese Unie liet snel verstaan dat het niet zit te wachten op een onafhankelijk Catalonië. De Europese Unie “heeft geen behoefte aan nieuwe scheuren, andere barsten”, aldus Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. “Het is niet onze taak om ons te mengen in dit Spaans-Spaans debat. Maar ik zou niet willen dat de Europese Unie morgen uit 95 staten bestaat.” Ook de voorzitter van het Europees parlement, Antonio Tajani, kiest de kant van Rajoy. “Niemand in de Europese Unie zal deze (onafhankelijkheids)verklaring erkennen.”

Nu lijkt er, ondanks de zelfverzekerde taal van Tajani, toch een land uit de Europese Unie open te staan voor een onafhankelijke Catalaanse republiek. Finland wordt mogelijk het eerste Europese land dat de Catalaanse onafhankelijkheid zal erkennen. Mikko Kärnä, lid van de regerende centrumpartij in Finland, heeft gezegd dat hij een motie zal indienen om de Catalaanse onafhankelijkheid te erkennen. Indien Finland de onafhankelijkheid zou erkennen, zou dit een nieuwe slag zijn voor de EU.

Veel draagvlak blijkt er echter niet te zijn voor een onafhankelijk Catalonië. In Europa staat Finland er vooralsnog alleen voor. Frankrijk, Duitsland, Groot-Britannië en zelfs de Verenigde Staten lieten weten dat ze de onafhankelijkheid niet erkennen en Spaans premier Rajoy steunen. “Ik heb één gesprekspartner in Spanje, en dat is premier Rajoy”, aldus de Franse president Macron.

9 REACTIES

 1. Proficiat Finland. Ondertussen zal de Spaanse regering niets anders doen dan de Catalanen onderdrukken. Hiermee zal het de EU-basisprincipes, zoals vrijheid van meningsuiting en pers, vierkant met de voeten treden. Vorige keer schreef ik dat Junkers kelder en keuken al vol drank stonden. Vanaf vandaag zullen dat ook zijn living en badkamer zijn.

  • Ja proficiat, eindelijk een land met rechtvaardigheidszin en moed. De grondwetten moeten geschreven worden naar de wil van de bevolking toe en niet andersom. Indien dit niet meer kan moeten die grondwetten herschreven worden. We zijn geen slaven van wetten. Die moeten er wel zijn om orde te handhaven maar niet met willekeur. En voor Rebellie gestraft worden, is onaanvaardbaar, zeker als er geen geweld bij te pas komt.

 2. Het is zo goed als zeker dan er na Finland nog zullen volgen. Dan ligt de weg open voor nog andere onafhankelijkheidsverklaringen. Junkers & co zullen mogen op hun kop staan. A propos, hij wil geen 95 staten in de EU, maar leeft toch maar lekker in zijn eigen Luxemburgske, met nog geen half miljoen inwoners, daar waar er zeven miljoen Catalanen zijn. Totentrekker !

 3. 1.In 2006 werd er een overeenkomst bereikt met Madrid over een grotere autonomie en meer financiële armkracht om bijvoorbeeld de armoede te kunnen aanpakken. De tekst werd nadien teruggeschroefd en verworpen door het hooggerechtshof op aangeven van de PP van Rahoy.
  2.Er kwam een Catalaanse wet over gendergelijkheid zoals de wetten in Zweden, Noorwegen en Denemarken. Ook die tekst werd door het hooggerechtshof verworpen.
  3. Hetzelfde gebeurde met een wet over de belasting op kernenergie, zoals in Duitsland. Verworpen door Madrid.
  4. De wet om ‘uitzettingen’ beter te regelen. Verworpen.
  5. Het decreet over banktaks. Verworpen.
  6.Een nieuwe sociale zekerheidswet. Afgewezen.
  7.Een wet om de natuur te beschermen en hydraulisch kraken (fracking) te verbieden. Verworpen.
  8.De Catalaanse wet om cultuurproducties te ondersteunen. Verworpen.
  9.Nog 25 wetten die gestemd werden om het welzijn van de inwoners van Catalonië te verbeteren. Verworpen.
  Het antwoord uit Madrid? NO.
  Net als de 19 verzoeken om te onderhandelen. NO.
  Daarop vroeg het Catalaanse Parlement de toelating voor een referendum over het recht op zelfbeschikking. Zoals in Schotland. NO.
  Madrid sprak alleen over ‘onwettelijkheid’ en ging over tot brutale repressie. De beelden van 1 oktober zijn echt geen fake nieuws.
  Madrid ontkent.
  Catalonië heeft de indruk dat Madrid de geschiedenis wil herschrijven om democratische rechten en democratie uit het geheugen te wissen.
  Er is nu maar één weg meer voor Catalonië: de onafhankelijkheid verklaren. Beslist door de burgers en (voor sommigen helaas misschien) bevestigd door de meerderheid in het parlement. (70 tegen 10 en 2 onthoudingen; de anderen waren gaan lopen)