Europese Commissie: “referendum in Catalonië was niet wettelijk”

0
2055

In een persconferentie liet de woordvoerder voor de Europese Commissie Margaritis Schinas weten dat de Europese Commissie (EC) het referendum in Catalonië als onwettelijk beschouwt volgens de Spaanse grondwet. “Het is een interne aangelegenheid”. Schinas riep in naam van de Commissie op tot “stabiliteit en eenheid, geen fragmentatie”.

Het referendum gehouden gisteren in Catalonië over onafhankelijkheid was niet wettelijk volgens de Spaanse grondwet, zo liet EC-woordvoerder Schinas in niet onduidelijke termen weten. De EU schaart zich hiermee achter het standpunt van Spaans premier Mariano Rajoy, die het (legitiem) bestaan van het referendum gisteren niet erkende. Gisteren stemde 42 procent van de stemgerechtigde Catalanen met maar liefst meer dan 90 procent voor onafhankelijkheid.

“Geweld kan nooit een politiek instrument zijn”

“Dit moeten tijden van verbondenheid zijn”, liet Schinas optekenen deze middag tijdens een EC-persconferentie. “We moeten gaan naar bemiddelen in plaats van conflict op te zoeken. De Spaanse premier moet in overeenstemming met de Spaanse grondwet een oplossing vinden”. Hiermee laat de EC weten dat ze achter Madrid en Spaanse eenheid staat en de Spaanse grondwet blijft beschouwen als legitiem.

Echter, toch liet de EC weten dat “geweld kan nooit een politiek instrument zijn”. Dit is een impliciete referentie aan het politiegeweld verricht door de Guardia Civil gisteren. De centrale politiemacht trad gisteren hardhandig op tegen Catalaanse kiezers en manifestanten. Er werd geschoten met rubberen kogels en honderden mensen raakten gewond. Ook Belgisch premier Charles Michel (MR) veroordeelde gisteren het geweld via Twitter.

“Eenheid, niet fragmentatie”

De Europese Commissie, waarvoor Spanje zoals elke EU-lidstaat een commissaris levert, blijft evenwel aanhouden dat het referendum niet wettelijk was volgens de Spaanse grondwet. Nu moeten we streven naar “eenheid, stabiliteit en niet naar fragmentatie”, aldus Schinas. De vicevoorzitter van het Europees parlement, Ramón Luis Valcárcel‏, liet zich zelfs sterker uit en noemde het referendum een “nationalistische propagandadaad en een staatsgreep tegen de Spaanse democratie en dus tegen Europa”.

Wat de Catalaanse plannen betreft om nog deze week unilateraal de onafhankelijkheid uit te roepen, bleef Schinas vaag: “Ik wil me niet uitspreken over de uitspraken van andere spelers”.

Moreel leiderschap EU?

Afgelopen uren was er tevens heel wat kritiek aan het adres van de EU omwille van het uitblijven van communicatie over/veroordeling van het Spaans staatsgeweld tegenover de Catalanen. Gevraagd of de EC niet te lang wachtte met haar communicatie, liet Schinas evenwel optekenen deze stelling niet te erkennen. “Wij bepalen wat de correcte timing is van een antwoord. Wanneer we voldoende informatie hebben over alle aspecten die we relevant achten over een thematiek, communiceren we”.

Een andere reporter vroeg nog of de EU “moreel leiderschap” moet leveren nu de Catalanen met precies deze wens naar de EU kijken na het politiegeweld gisteren. “Het is niet mijn plaats om hierop te antwoorden”, aldus een evenzeer ontwijkende EC-woordvoerder. Nochtans heeft de Commissie in het verleden al heel wat straffere taal gecommuniceerd over EU-lidstaat Hongarije dat samen met Polen de de gedwongen vluchtelingenopname opgelegd door de Europese Commissie weigert toe te passen.“Ik herhaal: de timing van de reactie door de Commissie en de agenda en inhoud van wat we zeggen, wordt bepaald door de Commissie en haar voorzitter en door niemand anders.”