Europese Commissie: “referendum in Catalonië was niet wettelijk”

2
2080

In een persconferentie liet de woordvoerder voor de Europese Commissie Margaritis Schinas weten dat de Europese Commissie (EC) het referendum in Catalonië als onwettelijk beschouwt volgens de Spaanse grondwet. “Het is een interne aangelegenheid”. Schinas riep in naam van de Commissie op tot “stabiliteit en eenheid, geen fragmentatie”.

Het referendum gehouden gisteren in Catalonië over onafhankelijkheid was niet wettelijk volgens de Spaanse grondwet, zo liet EC-woordvoerder Schinas in niet onduidelijke termen weten. De EU schaart zich hiermee achter het standpunt van Spaans premier Mariano Rajoy, die het (legitiem) bestaan van het referendum gisteren niet erkende. Gisteren stemde 42 procent van de stemgerechtigde Catalanen met maar liefst meer dan 90 procent voor onafhankelijkheid.

“Geweld kan nooit een politiek instrument zijn”

“Dit moeten tijden van verbondenheid zijn”, liet Schinas optekenen deze middag tijdens een EC-persconferentie. “We moeten gaan naar bemiddelen in plaats van conflict op te zoeken. De Spaanse premier moet in overeenstemming met de Spaanse grondwet een oplossing vinden”. Hiermee laat de EC weten dat ze achter Madrid en Spaanse eenheid staat en de Spaanse grondwet blijft beschouwen als legitiem.

Echter, toch liet de EC weten dat “geweld kan nooit een politiek instrument zijn”. Dit is een impliciete referentie aan het politiegeweld verricht door de Guardia Civil gisteren. De centrale politiemacht trad gisteren hardhandig op tegen Catalaanse kiezers en manifestanten. Er werd geschoten met rubberen kogels en honderden mensen raakten gewond. Ook Belgisch premier Charles Michel (MR) veroordeelde gisteren het geweld via Twitter.

“Eenheid, niet fragmentatie”

De Europese Commissie, waarvoor Spanje zoals elke EU-lidstaat een commissaris levert, blijft evenwel aanhouden dat het referendum niet wettelijk was volgens de Spaanse grondwet. Nu moeten we streven naar “eenheid, stabiliteit en niet naar fragmentatie”, aldus Schinas. De vicevoorzitter van het Europees parlement, Ramón Luis Valcárcel‏, liet zich zelfs sterker uit en noemde het referendum een “nationalistische propagandadaad en een staatsgreep tegen de Spaanse democratie en dus tegen Europa”.

Wat de Catalaanse plannen betreft om nog deze week unilateraal de onafhankelijkheid uit te roepen, bleef Schinas vaag: “Ik wil me niet uitspreken over de uitspraken van andere spelers”.

Moreel leiderschap EU?

Afgelopen uren was er tevens heel wat kritiek aan het adres van de EU omwille van het uitblijven van communicatie over/veroordeling van het Spaans staatsgeweld tegenover de Catalanen. Gevraagd of de EC niet te lang wachtte met haar communicatie, liet Schinas evenwel optekenen deze stelling niet te erkennen. “Wij bepalen wat de correcte timing is van een antwoord. Wanneer we voldoende informatie hebben over alle aspecten die we relevant achten over een thematiek, communiceren we”.

Een andere reporter vroeg nog of de EU “moreel leiderschap” moet leveren nu de Catalanen met precies deze wens naar de EU kijken na het politiegeweld gisteren. “Het is niet mijn plaats om hierop te antwoorden”, aldus een evenzeer ontwijkende EC-woordvoerder. Nochtans heeft de Commissie in het verleden al heel wat straffere taal gecommuniceerd over EU-lidstaat Hongarije dat samen met Polen de de gedwongen vluchtelingenopname opgelegd door de Europese Commissie weigert toe te passen.“Ik herhaal: de timing van de reactie door de Commissie en de agenda en inhoud van wat we zeggen, wordt bepaald door de Commissie en haar voorzitter en door niemand anders.”

2 REACTIES

  1. De aanslagen op Hitler (staatshoofd) waren luidens het positief recht ook niet legaal. Persoonlijk vond ik ze wel legitiem. Zelfs al was het referendum volgens het Spaans positief recht illegaal, dan nog was de beslissing van de rechtse regeringsleider Rajoy knokploegen (Guardia Civil) naar Catalonië te sturen om met disproportioneel geweld burgers te molesteren en te verhinderen op een vreedzame wijze deel te nemen aan een referendum illegaal en illegitiem. Naar mijn mening bevinden de Catalanen zich nu in staat van wettige zelfverdediging tov de Spaanse regering. Wat de fascist Rajoy hier presteerde is een aanslag tegen de mensenrechten en het volkerenrecht. Het probleem is niet Catalonië noch het referendum op zelfbeschikking. Neen het probleem voor een vreedzame samenleving heet Mariano Rajoy. Dat de EC probeert de gangsterpraktijken van Madrid te vergoelijken zegt veel over het gebrek aan democratische normen en morele waarden op niveau van die commissie. Als de Spaanse volkeren nu eens hun verstand gebruiken en front vormen tegen de reactionnaire regering van Rajoy. Misschien zij we het vergeten, maar zonder gewapend verzet (oorlog tegen Engeland), waren de VSA nu nog altijd een Britse kolonie. Catalonië heeft het recht aan zijn kant. Zonder de revolutie van 1830 was België niet onafhankelijk. Waarom zouden de Catalanen niet mogen strijden voor hun vrijheid en onafhankelijkheid?

  2. Wet en grondwet ? De vraag die zich stelt is de volgende ; zijn de wetten er voor het volk, of is het volk er voor de wetten ? In het laatste geval is het niet meer dan normaal dat men die wetten naast zich neerlegt of aanpast aan de gewijzigde verwachtingen en de wil van het volk. De wil van de Catalanen is onafhankelijkheid. Wat Rajoy daarover denkt is zijn standpunt, niet dat van het Catalaanse volk. Als hij zijn wil toch oplegt via dwang en geweld tegen dat volk is hij een dictator, die dat volk in geen enkel opzicht nog vertegenwoordigt. Had hij dat referendum gewoon laten doorgaan was er zelfs een kans dat de separatisten het niet haalden, zoals gebleken een tijd geleden met Schotland. Hij heeft zijn hand overspeeld en er is nu geen weg meer terug.Wanneer de eerste dode valt zit hij zelfs opgescheept met een burgeroorlog. En dan ?