Gisteren zijn de EU-lidstaten overeengekomen om “sterkere steun” voor Italië te voorzien voor het werk dat het land in Libië verricht. Daarom zullen de lidstaten ook meer geld vrijmaken voor het Afrikafonds van de EU. Ook Turkije krijgt miljarden in het kader van de EU-Turkijedeal.

“We hebben een reële kans om de centrale Middellandse Zeeroute te sluiten”, zei voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk gisteren na de EU-top in Brussel. Hij benadrukte de noodzaak om het aantal migranten, dat vanuit Afrika via de Middellandse Zeeroute naar Europa probeert te komen, te verminderen.

Afrikafonds

Volgens de Europese Commissie moet er onmiddellijk 225 miljoen euro extra vrijgemaakt worden voor migratiegerelateerde projecten in Afrika die dit en volgend jaar van start moeten gaan. “Als we zo aanwezig mogelijk willen zijn in Afrika, voornamelijk in het Noordelijke deel, dan moeten we onze financiële middelen uitbreiden”, aldus voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Volgens de Commissie heeft de Europese Unie tot nu toe 2.9 miljard vrijgemaakt voor het Afrikafonds, daarbij komt nog eens 234 miljoen van de EU-lidstaten. Dit geld zal worden gespendeerd aan deportaties, het beveiligen van de grenzen, VN projecten in Afrika en het opzetten van een centrum in Libië waar asielaanvragen verwerkt kunnen worden.

Turkijedeal

Ook wordt 1.6 miljard tegen eind 2017 aan Turkije gegeven in het kader van de EU-Turkijedeal. Ankara kreeg daarbij drie miljard euro toegezegd in ruil voor het sluiten van de smokkelroutes die vanuit het land vertrokken.

“We hebben drie miljard euro voor de komende jaren beloofd bovenop de drie miljard die we reeds hebben toegezegd. We moeten deze belofte nakomen. Dit geld helpt de vluchtelingen die in zeer moeilijke omstandigheden leven. […] Turkije doet hier goed werk”, zo zei Duits Bondskanselier Angela Merkel (CDU) op de top.

2 REACTIES