De Duitse Groenen zien het christendemocratisch compromis inzake het migratiebeleid niet zitten als regeringsbeleid.  Dat kan voor moeizame regeringsonderhandelingen zorgen. De Groenen zijn samen met de liberale FDP immers de geprefereerde coalitiepartners voor de nieuwe regering-Merkel.

In Duitsland hebben de CDU en haar zusterpartij CSU een akkoord bereikt over de migratieproblematiek.Volgens het compromis zullen er per jaar maximaal 200.000 migranten worden toegelaten. Arbeidsmigranten of EU-migranten vallen niet onder deze regeling.

Groenen zien voorstel niet zitten

De CSU is de Beierse zusterpartij van de CDU van Angela Merkel. De CSU wordt over het algemeen als meer regionalistisch en ietwat rechtser beschouwd. De twee partijen zijn het de laatste jaren vaker oneens geweest inzake de migratiecrisis. Beide partijen kregen echter klappen tijdens de parlementsverkiezingen. De CSU verloor daarbij nog het meest. Volgens Horst Seehofer, partijleider van de CSU, heeft het open-armenbeleid van Merkel kiezers weggejaagd naar de nationaalconservatieve AfD.

De deal zorgt ervoor dat de CDU en de CSU een front kunnen vormen in de aankomende formatiegesprekken. De kritiek op het migratiebeleid kwam overigens niet enkel van Seehofer, ook binnen de CDU zelf is er kritiek te horen op het beleid van Merkel.

De Groenen laten nu weten dat zij het compromisvoorstel niet zien zitten als regeringsbeleid. Simone Peter (Bundnis 90/Die Grünen) vertelt aan Reuters: “Dit is een overeenkomst tussen de CDU en de CSU, en niet het resultaat van de Jamaica-verkenningsgesprekken.” Volgens haar partijgenoot Hofreiter gaat het om een “verwoordingscompromis”, volgens hem zijn verschillende componenten van de deal niet met elkaar verzoenbaar.

Volgens Peter zal het instellen van een bovengrens verschillende vluchtelingengroepen tegen elkaar uitspelen. Ook liet Peter weten dat zij en haar partij de uitbreiding van de lijst van veilige landen van herkomst zullen weigeren, evenals overeenkomsten met landen zoals Turkije en Libië.

Liberalen zien “basis”

De andere geprefereerde coalitiepartner, de liberale FDP, ziet dan weer meer in het compromis dat de CDU en CSU onderling bereikten. Zij zien daarin de “basis” voor verdere gesprekken. Wel zijn de liberalen, net als de Groenen, minder gewonnen voor een bovengrens. “Op vlak van asielrecht moeten er geen concessies gedaan worden”, klinkt het daar.

Een ander standpunt dat de FDP voorstaat is het idee van zogenaamde arbeidsmigratie. Daarbij willen zij de voorkeur geven aan geschoolde arbeiders die snel ingezet kunnen worden op de arbeidsmarkt. De FDP stelt voor deze te lokken met een puntensysteem waarbij zij makkelijker de Duitse nationaliteit kunnen behalen.

8 REACTIES