In Duitsland hebben de CDU en haar zusterpartij CSU een akkoord bereikt over de migratieproblematiek. Volgens het compromis zullen er per jaar maximaal 200.000 migranten worden toegelaten. Arbeidsmigranten of EU-migranten vallen niet onder deze regeling.

De CSU is de Beierse zusterpartij van de CDU van Angela Merkel. De CSU wordt over het algemeen als meer regionalistisch en ietwat rechtser beschouwd. De twee partijen zijn het de laatste jaren vaker oneens geweest inzake de migratiecrisis. Beide partijen kregen echter klappen tijdens de parlementsverkiezingen. De CSU verloor daarbij nog het meest. Volgens Horst Seehofer, partijleider van de CSU, heeft het open-armenbeleid van Merkel kiezers weggejaagd naar de nationaalconservatieve AfD.

https://twitter.com/StanM3/status/914986136912777216

Bovengrens

Het compromis wordt gezien als een overwinning voor Seehofer. Hij heeft steeds voor een bovengrens geijverd. Tijdens de verkiezingen was bij Merkel steeds te horen dat dat niet mogelijk was. Het zou in strijd zijn met de grondwet, die stelt dat iedereen die vervolgd dreigt te worden recht heeft op asiel.

Nu zijn ze het dus eens geworden dat er per jaar 200.000 mensen op humanitaire gronden worden opgenomen. Het gaat daarbij om asielzoekers, vluchtelingen en ook mensen die in het kader van een familiehereniging naar de Bondsrepubliek komen.

In het compromis zit ook een eis van Merkel vervat. Merkel wilde dat in de toekomst geen enkele asielzoeker aan de grens wordt geweigerd. Beide partijen krijgen tot op zekere hoogte hun zin. De CSU krijgt een bovengrens, Merkel hoeft niemand terug te sturen aan de grens. Toch rest de vraag of er bij de deal niet te veel water bij de wijn is gedaan voor Seehofer.

Regeringsonderhandelingen

De deal zorgt ervoor dat de CDU en de CSU een front kunnen vormen in de aankomende formatiegesprekken. De kritiek op het migratiebeleid kwam overigens niet enkel van Seehofer, ook binnen de CDU zelf is er kritiek te horen op het beleid van Merkel.

Het is nog maar de vraag of de deal stand zal houden bij de regeringsvorming, waar de Groenen en de liberale FDP de meest voor de hand liggende onderhandelingspartners zijn.

4 REACTIES

  1. La Merkel hoeft niemand terug te sturen aan de grens. Dus als nr 200.001 zich “aan de grens” zou aanbieden zal la Merkel die niet hoeven terug te sturen. Kortom, uiteindelijk zal la Merkel niemand hoeven terug te sturen, zoals het voorzien werd in een achterkamertje samen met jonkheer Juncker. En heeft den Herrn Seehofer zich aardig wat in de zak laten zetten.
    Man, man, man, wat een toestand, de Tsjeverij druipt er zo vanaf.