Gisteren hield het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5, Andrew Parker, een toespraak in Londen. Volgens hem is de uitdaging niet te onderschatten en is er nog meer terroristische activiteit op komst.

Volgens Parker hebben de inlichtingendiensten met een “intense” uitdaging te maken als het op terrorisme aankomt. Volgens hem “komt [er] meer en sneller terroristische activiteit op ons af” die “moeilijker te detecteren” is.

Aanslagen in stijgende lijn

Parker stond stil bij het feit dat er dit jaar vijf terroristische aanslagen in het Verenigd Koninkrijk hebben plaatsgevonden. Volgens hem zijn de medewerkers van MI5 hierdoor “diep geraakt”. Parker wees erop dat er in de afgelopen vier jaar twintig aanslagen zijn verijdeld, maar liefst zeven daarvan in de afgelopen zeven maanden. Volgens hem waren al deze verhinderde aanslagen islamistisch gemotiveerd.

Khuram Butt, een van de daders van van de aanslag met een busje op London Bridge, was bekend bij de inlichtingendiensten. Daarover zegt Parker dat het risico dat van elk individu uitgaat op een “dagelijkse en wekelijkse basis” wordt ingeschat en overeenkomstig met die inschatting wordt geprioriteerd.

“Een van de hoofduitdagingen die we hebben is dat we enkel fragmentarische informatie hebben, daarmee moeten we een beeld schetsen van wat er kan gaan gebeuren, gebaseerd op die fragmenten”, aldus Parker. Volgens hem bestaat er altijd de kans dat als een aanval plaatsvindt, dat deze gepleegd is door iemand die in de gaten werd gehouden. Parker: “Anders keken wij in de verkeerde plek.”

Dreiging moeilijker te detecteren

Na de recente aanslagen rijzen er vragen over de effectiviteit van de inlichtingendiensten. “Maar we moeten opletten dat van ons niet verwacht wordt dat we honderd procent perfect zijn, want dat is niet haalbaar”, aldus Parker.

“Aanslagen kunnen zich soms ontwikkelen in amper enkele dagen tijd – van het idee over de planning tot actie. Dat tempo, samen met de manier waarop extremisten gebruik kunnen maken van ‘veilige plekken’ op het internet, zorgt ervoor dat de dreiging moeilijker te detecteren is en geeft ons een kleinere marge om in te grijpen.”

3 REACTIES

  1. Niet alleen in de U.K. zijn er dreigingen voor nieuwe aanslagen, maar in gans Europa, Wat ze binnen gelaten hebben in Europa en de U.K. zijn illegale migranten die noch god noch gebod kennen, en zeker de wetten niet kennen die gelden in Europa, hun wet alleen telt en dit is de sharia, En onze wetten zijn zijn larie en apekool voor hen.

  2. De gewezen U.K. ontaardt tot een U.K.-kalifaat omdat ze een “INclusieve maatschappij” wilden, i.e. EXclusief Gezond Verstand en Territoriumstrijd ! Enkele een militaire Coup door een IJzeren Kolonel à la “Pinochet” kunnen zowel de U.K. als Sverige nog van de ondergang redden !