Donald Trump zal dan toch ‘JFK-files’ vrijgeven. Dat heeft de president van de Verenigde Staten van Amerika laten weten via zijn Twitteraccount. Enkel informatie waarin namen en adressen voorkomen van personen die nog in leven zijn worden (nog) niet vrijgegeven.

De laatste week kwam het onderzoek naar de moord op John F. Kennedy opnieuw de voorgrond. In 1992 kwam er een wet die stelde dat alle documenten rond het onderzoek naar de moord op de Amerikaanse president openbaar moesten worden, tenzij de president die op dat moment president zou zijn van de Verenigde Staten daar tegenin zou gaan.

Druk van FBI en CIA

Afgelopen week regende het verklaringen over het al dan niet vrijgeven van de documenten. Vorige zaterdag werd bekend dat de president van Amerika de documenten zou vrijgeven maar in de dagen die volgden leek hij terug te keren op die beslissing. Zo hadden de FBI en de CIA hem uitdrukkelijk gevraagd om de zogenaamde ‘JFK-files’ niet vrij te geven. De FBI en de CIA zouden de president gesmeekt hebben bepaalde informatie niet openbaar te maken om de staatsveiligheid niet op het spel te zetten.

Donald Trump zou met tegenzin geluisterd hebben naar de smeekbeden van de FBI en de CIA. Hij besloot om de gevoelige informatie opnieuw te laten onderzoeken. Wanneer eind april 2018 zou blijken dat de bepaalde informatie toch geen risico inhoudt, wordt ook die informatie alsnog vrijgegeven.

Alle andere informatie, behalve die waarin namen en adressen voorkomen van personen die nog in leven zijn, wordt wel vrijgegeven. De Amerikaanse president wil naar eigen zeggen komaf maken met de complottheorieën en stelt daarbij transparantie en openheid voorop.