Afgelopen weekend kwamen conservatiefgezinde jongeren van overal uit Europa samen in Warschau. Zij zijn georganiseerd onder de naam European Young Conservatives (EYC) en organiseren tweemaal per jaar een bijeenkomst waarbij leden aanwezig kunnen zijn. Sceptr was erbij en aanschouwde de congresactiviteiten. 

“Dear fellow conservatives.” De jongeren worden welkom geheten door Radoslaw Fogiel, de Poolse gastheer van het EYC Freedom Summit 2017. Hij is tevens vice-voorzitter van de EYC. Het congresweekend gaat van start met een drink waarbij de jonge conservatieven al snel met elkaar over politieke zaken beginnen te discussiëren. Op een EYC-congres is ideologie nooit ver weg, dat is uiteindelijk wat hen verbindt.

Veiligheid en Europa

Thema’s van dit EYC-congres zijn veiligheid en Europese aangelegenheden. Rond deze thema’s verzamelde de organisatie een tiental sprekers die hun visie met de aanwezige leden willen delen.

Eén van de sprekers is Tomasz Szatkowski, staatssecretaris bij het Poolse ministerie van Defensie. Hij geeft een uiteenzetting van de strategische doelstellingen van het de Poolse defensie, ook wel de ‘strategic defence review (SDR)’ genoemd. Daarbij stelt de staatssecretaris dat het belangrijk is terug te keren naar de basis. “De competitie tussen naties is niet verdwenen”, stelt hij. Hij pleit voor investeringen in onderzoeksmethoden en wil de strategische doelstellingen vooral laten afhangen van het Poolse veiligheidskader, in een NATO-samenwerkingsverband. Szatkowski staat als staatssecretaris niet weigerachtig tegenover de invoering van een Europees leger, maar stelt het belang van het NATO-lidmaatschap voorop.

Over Europa is het standpunt duidelijk en zijn de meeste sprekers het eens. De Europese gedachte is op zich geen verkeerd project, maar de Europese Unie heeft nood aan hervormingen. De Tsjech Matěj Trávníček, van het Instituut voor Politieke Studies, ziet drie grote werkpunten. Hij stelt dat de overregulering van bovenaf ons in een socialistisch systeem heeft gebracht en pleit dat ook voor meer kapitalisme. Ten tweede is hij van mening dat Europa zich moet wapenen tegen het politiek correcte denken. “Als je zegt dat vluchtelingen onwettig grenzen oversteken, ben je een fascist.” Dergelijke zaken komen het politieke debat allesbehalve ten goede. Tot slot pleit hij voor meer democratie. Daarbij bekritiseert hij de blinde drang van supranationale instituties om alle macht zomaar over te nemen.

Internationale omgeving

Ook buiten de pure congresactiviteiten is politiek en ideologie nooit ver weg. Zo ook niet op het avondlijke galadiner waarbij Margaret Thatcher wordt geëerd. Voor velen blijft deze Britse conservatieve politica die Groot-Brittannië leidde tussen 1979 en 1990 een voorbeeld.

Wat de sprekers te vertellen hebben wordt door de aanwezigen met respect aangehoord. Het nadien in gesprek gaan met elkaar over tal van ideologische kwesties wordt door de jongeren zo mogelijks nog hoger ingeschat. Ze willen van elkaar weten hoe zij het conservatisme invullen en op welke manier het conservatisme in hun land wel of niet wordt toegepast.

Op het congresweekend zijn delegaties uit vele Europese naties zijn aanwezig. Vanuit Vlaanderen nemen enkele Jong N-VA’ers deel aan het congres. Vanuit Nederland zijn naast enkele VVD’ers ook vele jongeren van Forum voor Democratie aanwezig.

Exit AKP-jongeren

De EYC telt leden uit een twintigtal landen. Ook de jongeren van de AKP, de partij van de Turkse president Erdogan, waren tot dit weekend lid van de organisatie. Onder invloed van Jong N-VA zijn de AKP-jongeren echter uit de EYC gezet.

“De manier waarop de regering-Erdogan omgaat met de democratie en mensenrechten is niet verantwoord”, stelt Viktor Rooseleer, nationaal bestuurslid van Jong N-VA. Om die reden was de aanwezigheid van de Turkse jongerenpartij voor Jong N-VA al langer een doorn in het oog.