De man, die gisteren twee jonge vrouwen doodstak in Marseilles terwijl hij “Allahoe Akbar” riep, was een een Noord-Afrikaanse illegaal. Hij was tevens op vrijdag gearresteerd en daarna weer vrijgelaten.

Gisteren werden nabij het station St-Charles in Marseille twee jonge vrouwen doodgestoken. Het gaat om een 21-jarige verpleegster uit Lyon die op bezoek was bij haar 17-jarige nicht, een studente, om een verjaardag te vieren. De dader zou bij de daad “Allahoe Akbar” geroepen hebben. Hij werd vrij snel doodgeschoten. De Franse veiligheidsdiensten behandelen de zaak als een terreurdaad. De aanslag werd intussen ook opgeëist door Islamitische Staat.

Acht identiteiten

De man was een Noord-Afrikaan van oftewel Algerijnse of Tunesische origine. Hij was vrijdag al in Lyon gearresteerd wegens winkeldiefstal. De man had geen papieren bij zich, bijgevolg was de politie wettelijk gemachtigd om hem langer aan te houden. Dat gebeurde echter niet. Op zondag vermoordde hij twee jonge vrouwen in Marseille.

De man was gekend bij de politie omwille van druggerelateerde misdrijven. Ook zou hij gedurende de afgelopen paar maanden maar liefst acht verschillende identiteiten gebruikt hebben.

De aanval is intussen ook opgeëist door Islamitische Staat. Ondanks zijn crimineel verleden stond de man wel niet op een terreurlijst van de Franse veiligheidsdiensten. Ook zou hij geen tekenen van radicalisering vertoond hebben. Toch lijkt alles in de richting van een islamitisch geïnspireerde terreurdaad te wijzen.

Golf van aanslagen in Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron (EM!) laat weten “diep verontwaardigd” te zijn en sprak zijn afschuw uit over deze “barbaarse daad”. Hij deelt naar eigen zeggen de pijn van de nabestaanden en dierbaren van de slachtoffers. “Ik groet de militairen van Operatie Sentinel en de politieagenten die het hoofd koel hielden en efficiënt reageerden”, liet Macron weten op Twitter.

Het is de zoveelste terreurdaad in Frankrijk. Eerder deze maand viel een man een soldaat aan in Parijs. Ook werden in Toulouse verschillende omstaanders aangevallen door een man die “Allahoe Akbar” geroepen zou hebben.

2 REACTIES

  1. Wat is een islamitisch geïnspireerde terreurdaad ? Elke illegale (of legale) halve zot die zijn “moment de gloire” wilt hebben roept eens “allahoe akbar” , doet onnozel en IS is er als de kippen bij om het op hen te nemen. Een daad van een martelaar !!! Of dit allemaal zo gemotiveerd is of gewoon een daad van een kleine, misnoegde, “ik zie het niet meer zitten” crimineel tout court met een slechte dag is een andere vraag…Wat niet wegneemt dat de moslims wel oververtegenwoordigd zijn in het lijstje de dag van vandaag.