Gisteren organiseerden de Catalanen een referendum. Net iets meer dan 90 procent van de stemgerechtigden stemde in dat referendum voor de onafhankelijkheid, bij een opkomst van 42 procent van de kiesgerechtigden. Bij monde van minister-president Carles Puigdemont kondigde de Catalaanse regering al aan dat ze aanstaande woensdag eenzijdig de onafhankelijkheid zullen uitroepen. Het referendum op zich en de aanloop daarnaartoe resulteerden in mooie beelden welke we u niet willen onthouden. 

Straatstenen Barcelona.
Foto: SCEPTR. Dat het referendum in Catalonië leeft, maken niet enkel de emoties bij de gebeurtenis duidelijk. Ook de straatstenen ademenen vertellen hun verhaal.
Foto: SCEPTR. Het Catalaanse referendum heeft zowel voorstanders als tegenstanders. Prof. Enric Vila Delclòs is een duidelijke voorstander die in de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging een evolutie naar een confederaal Europa waarneemt.
Foto: SCEPTR. Een van de Catalanen hun grootste ergernis is hun onvermogen om vreedzaam naar de stembus te gaan. Dit hekelen zij door middel van verschillende affiches.
Foto: SCEPTR. Vrijdag organiseerden de Catalaanse separatisten hun laatste bijeenkomst. Een geestdriftig publiek van duizenden mensen luisterden op Plaça d’Espanya naar Catalaanse muziek en toespraken.
Foto: SCEPTR. Op Plaça d’Espanya waren niet enkel Catalaanse separatisten aanwezig. Ook een aanzienlijke delegatie Vlamingen kwam – georganiseerd door de Vlaams Volksbeweging – materiële en morele steun verlenen.
Foto: SCEPTR. De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging geniet van een zeer breed draagvlak. Zowel jong en oud tonen zich even enthousiast over de mogelijk onafhankelijkheid van hun regio.
Foto: SCEPTR. Hun verlangen naar onafhankelijkheid vertonen de Catalanen niet altijd door het construeren van gigantische torens of het organiseren van bijeenkomsten. Soms valt het af te leiden uit de kleinere zaken.
Foto: SCEPTR. In Catalonië geniet premier Rajoy van niet al te veel aanzien. Ongetwijfeld zullen de gewelddadige acties van de Guardia Civil hieraan weinig ten goede veranderen.
Foto: SCEPTR. Hoelang blijft deze vlag nog wapperen in Catalonië? Als het van unitaristen die zaterdag betoogden afhangt nog lang.
Foto: SCEPTR. Zaterdag manifesteerden de unitaristen onder massale politiebegeleiding in Barcelona. Naast leuzen zoals “Leve Spanje” klonk er ook bij enkele enkelingen “Viva la Guardia Civil”.
Foto: SCEPTR. De Catalanen hebben enorm veel respect en waardering voor de materiële en morele steun van de mensen van de Vlaams Volksbeweging leverde. Onder anderen het werk van Steven Vergauwen (eerste links) en VVB-voorzitter Bart De Valck (tweede links) werd sterk gewaardeerd.
Foto: SCEPTR. Zondag was referendumdag. Zo kwamen vele duizenden Catalanen hun stem uitbrengen in de verschillende stemlokalen.
Foto: SCEPTR: Ouderen mochten eerst gaan stemmen. Nadat ze hun stem hadden uitgebracht – wat veelal met tranen gepaard ging – werden ze op applaus getrakteerd door de vele duizenden die in de regen waren aan het wachten.

1 REACTIE

  1. de reactie van premier rajoy , doet me denken aan de sovjet-unie, gemor in boedapest dadelijk tanks sturen ,gemor in praag, tanks sturen. homofieltje Rutte is er als de kippen bij om de regering gelijk te geven anders volgen de Vlamingen, de friezen, de corsen , de basken.natuurlijk heeft de regering gelijk, maar de manier waarop ze is opgetreden is ronduit stalinistisch.

Comments are closed.