De Brusselse schepen voor Openbare Netheid Karine Lalieux (PS) heeft fel uitgehaald naar de federale regering en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Op BX1 zei de schepen dat de stad Brussel in de buurgemeente Evere “zo snel mogelijk” een opvang- en oriëntatiecentrum voor transmigranten wil openen. “Totaal verkeerd signaal”, tweet Francken.

Nu maandag zal over de zaak gepraat worden op de Brusselse gemeenteraad. Het Brussels bestuur heeft al eerder kritiek geuit aan het adres van Francken en zijn weerwil om opvang te voorzien voor de illegale transitmigranten. ‘Transmigranten’, want het overgrote deel van de migranten die rond het Maximiliaanpark in Brussel rondhangen zijn namelijk op doortocht naar het VK en willen hier geen asiel. Nochtans is dat illegaal en de wet schrijft voor dat illegalen teruggestuurd moeten worden. Toch zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) eind september ook nog om 500.000 euro uit te trekken voor een opvangcentrum. Francken reageerde toen niet tevreden.

Stad Brussel

Maar nu gaat het stadsbestuur van Brussel opnieuw roet in het eten van Francken gooien. “Maandag kondigen we aan dat de stad een gebouw zal huren van Citydev (het vastgoedagentschap van het Brussels gewest, red.) aan de Decathlon in Evere om er een onthaal- en oriëntatiecentrum in onder te brengen”, aldus Lalieux op BX1 geciteerd door BELGA“Wat de federale regering zou moeten doen, met de hulp van het gewest, maar ze doet niets”.

In haar interview haalde de schepen ook fel uit naar de bevoegde N-VA-regeringsleden Theo Francken en Binnenlandminister Jan Jambon en premier Charles Michel (MR): ”De andere bestuursniveaus lachen de mannen en vrouwen die daar zijn, in de totale wanhoop en in onmenselijke omstandigheden, gewoon uit”, zo sakkert Lalieux. Ze vindt dat de federale regering haar “verantwoordelijk [moet] nemen”.

Francken

“De stad heeft twee doelstellingen: voorkomen dat er een kamp of een jungle ontstaat, maar ook een oplossing bieden aan de humanitaire zorg”, zo liet de schepen optekenen. Het plan van Lalieux houdt in dat de Brusselse stad in samenwerking met enkele linkse ngo’s het centrum zal beheren. De staatssecretaris noemt het plan“een totaal verkeerd signaal”.

Eerder kondigde ook de plaatsvervangende burgemeester van Schaarbeek Bernard Guillaume (MR) een tijdelijk pre-opvangcentrum aan voor de migranten die ronddwalen in het Brusselse Maximiliaanpark. Maar enkele dagen na de aankondiging van Guillaume werd gecommuniceerd door Francken dat de Schaarbeekse plannen niet zouden worden uitgevoerd. “Er zijn geen afspraken gemaakt voor een opvangcentrum voor mensen die geen asiel willen aanvragen in België”, zei Francken toen op het VTM NIEUWS. “Dat zou een enorm risico zijn om transitmigranten aan te trekken. Als de gemeente dit initiatief wil nemen, dan raden wij dit ten stelligste af. Het is geen goed idee”.

Zondagavond voerde de politie nog een razzia uit in het Maximiliaanpark. Het pakte daarbij een tiental illegalen op. Het negeren van een bevel om het grondgebied te verlaten kan strafbaar gesteld worden in België. Francken werd hieromtrent recent onder vuur genomen door een aantal linkse oppositiepartijen en in de media omdat hij het woord ‘opkuisen’ gebruikte in de context van het Maximiliaanpark.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken