Naar aanleiding van het voorstel van Bart De Wever (N-VA) om een Belgische gevangenis te bouwen op Marokkaans grondgebied, vroeg kamerlid Sophie De Wit (N-VA) cijfers op van het aantal Marokkaanse gedetineerden in ons land. Van de 10.142 gedetineerden in ons land, blijken 981 uitsluitend de Marokkaanse nationaliteit te bezitten. Daarvan verbleven er 500 illegaal in ons land.

Tijdens een werkbezoek aan Marokko lanceerde Bart De Wever (N-VA) het idee om een ‘Belgische’ gevangenis in Marokko te bouwen. Het idee van een Belgische gevangenis in Marokko leeft al langer binnen de N-VA. Op die manier zouden illegale criminele Marokkanen hun straf kunnen uitzitten in Marokko. “Bij ons zitten 1.200 gedetineerden met de Marokkaanse nationaliteit, van wie bijna vijfhonderd illegaal”, aldus Bart De Wever.

300 illegale veroordeelden

Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) vroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de exacte cijfers op van het aantal gedetineerden in Belgische gevangenissen die uitsluitend de Marokkaanse nationaliteit bezitten. Van alle 10.142 gedetineerden blijken er 981 enkel een Marokkaans paspoort te hebben, iets minder dan 10 procent. Van die 981 Marokkaanse gedetineerden verbleven er, zoals Bart De Wever eerder al zei, 500 illegaal in ons land.

Van de 500 illegale gedetineerden met uitsluitend de Marokkaanse identiteit, zijn er 300 reeds definitief veroordeeld. Zij zouden dus in aanmerking komen om overgeplaatst te worden naar een Belgische gevangenis in Marokko. “Die 300 illegale veroordeelden is dus het potentieel dat een Belgische gevangenis op Marokkaans grondgebied zou kunnen hebben”, aldus De Wit. “Elke gevangenisnieuwbouw in België telt tegenwoordig 300 plaatsen, denk maar aan de gloednieuwe gevangenissen van Beveren of Marche-en-Famenne. Het voorstel van Bart De Wever zou dus het potentieel van een volwaardige grote gevangenis kunnen hebben.”

Bart De Wever had naar eigen zeggen al positieve gesprekken met Marokkaanse autoriteiten over het idee. “De gesprekken die we vandaag hebben gehad, zeker met de Marokkaanse politie, waren zeer concreet en zinvol”, zegt De Wever. Toch is Koen Geens niet meteen van plan om in te gaan op het voorstel van Bart De Wever. Volgens Geens is er nog veel onderzoek nodig alvorens men zou kunnen beginnen denken aan de bouw van zulke gevangenis.

3 REACTIES

  1. Hoeveel Marokkanen met de Belgische Nationaliteit zitten er in de bak ? De snel-Belg wet, weet je wel … Ik zou ze geen eten willen geven. En het eten dat die gasten krijgen moet dan ook nog halal zijn. Wetende dat lamsvlees tweemaal zoveel kost als varkensvlees , wat kosten die invasieve moslim- boeven meer dan de onze? Allez, xenofiele politiekers, reken het eens uit voor ons. Dan hebben we het nog niet over het crapuul dat onder de radar bleef en blijft, en dat wat een gevangenisstraf kreeg die ze niet moeten uitzitten.

  2. Zou het niet veel eenvoudiger zijn ALLE Marokkanen en bij uitbreiding ALLE andere mosSSlimkrapuul zonder meer de toegang tot apenland te ontzeggen. Ik ga stilaan naar de zeventig en ik kan me met de beste wil van de wereld niet herinneren dat iemand van dat tuig ooit op een positieve manier in het nieuws is gekomen .