Het is geen populistische mythe. Lokale politici organiseren wel degelijk meer openbare werken vlak voor de verkiezingen en veel minder net na de verkiezingen. En wat blijkt nog meer na een rondvraag door Radio 2? Dit gebruik kost de belastingbetaler flink wat onnodig extra geld.

Gemeentebesturen willen graag uitpakken met vers gerealiseerde projecten net voor de verkiezingen. Denk maar aan een nieuw aangelegd marktplein, splinternieuwe fietstrajecten of een veilig gemaakte straat. Bouwbedrijf Stadsbader, dat instaat voor de meeste wegenwerken in Vlaanderen, getuigt op Radio 2 dat de eerste jaren na de gemeenteverkiezingen altijd kalm zijn en de maanden voor de verkiezingen net heel druk.

Kostenplaatje

Echter, dat uitstellen van openbare aanbestedingen en ze dan gehaast laten realiseren, komt natuurlijk samen met een ‘prijscorrectie’. “Als gemeentebesturen willen dat een complex project binnen de 30 dagen van start kan gaan, dan moeten ze niet verbaasd zijn over een prijscorrectie”, aldus Stadsbader-CEO Dominique Valcke op Radio 2. Als alle gemeentebesturen dan ook nog eens allemaal in dezelfde periode beginnen opdrachten te bestellen, stijgt uiteraard de prijs gezien het spel van vraag en aanbod. Bovendien komen bouwbedrijven in tijdstekort door deze concentratie van bestellingen.

Zo dreigen in Hulshout, in de provincie Antwerpen, de geplande wegenwerken 20 procent duurder uit te vallen. Extra kostenplaatje: een half miljoen euro. Schepen Joost Verhaegen (CD&V), die ondanks de tegenvaller doorgaat met de werken, bevestigt het verhaal van Valcke: “Enkele jaren geleden zaten aannemers met weinig werk, nu hebben ze het heel druk. Wij kunnen op dit moment niet anders doen dan deze prijs betalen”.

Al blijkt niet iedereen immuun voor de prijsschommelingen. In Turnhout, waar de prijs ook met 20 procent verschilt in vergelijking met het begin van de lokale legislatuur stelt men dan wel de wegenwerken uit. “Wij stellen wegenwerken uit tot na de verkiezingen”, zegt schepen Luc Debondt van de lokale lijst TIM.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/