Tariq Ramadan, één van de meest invloedrijke moslims in Europa en de kleinzoon van de Egyptische oprichter van de Moslimbroederschap, wordt ervan beschuldigd minstens twee vrouwen te hebben verkracht. Volgens hem gaat het echter om een lastercampagne.

Enkele weken geleden kwam aan het licht hoe Harvey Weinstein, producer van onder meer Pulp Fiction, Shakespeare in Love, Gangs of New York en vele andere films, jarenlang vrouwen misbruikt heeft. Hij misbruikte zijn rol als invloedrijk persoon in Hollywood om vrouwen werk te beloven in ruil voor seksuele diensten. Nadat dit bekend raakte, werd gestart met de #MeToo-campagne waarbij vrouwen massaal naar buiten komen met verhalen over seksueel misbruik.

Lastercampagne

Zo kwam ook de Franse schrijfster Henda Ayari vorige week naar buiten met haar verhaal omtrent een geval van seksueel misbruik. In een boek over seksueel geweld beschreef ze hoe ze in 2012 in een hotelkamer in Parijs verkracht werd. De dader werd daar ‘Zoubeyr’ genoemd. Vorige week besloot ze echter de naam van de dader toch publiekelijk bekend te maken. “Ik kan bevestigen dat Zoubeyr in het echt Tariq Ramadan was.” Nadat Tariq Ramadan klacht indiende voor laster, besloot de vrouw ook officieel klacht neer te leggen.

Enkele dagen later werd een nieuwe aangifte gedaan bij de politie omtrent een verkrachting van Tariq Ramadan. In 2009 zou een Franse vrouw in het Hilton hotel in Lyon, waar op dat moment ook Tariq Ramadan verbleef voor een conferentie, slachtoffer geworden zijn van zwaar seksueel geweld. De advocaat van de vrouw zegt ook gecontacteerd te zijn voor verschillende andere vrouwen die eveneens slachtoffer zouden zijn geworden van Ramadan.

Tariq Ramadan zelf, één van de meest invloedrijke moslims in Europa, ontkent alle betrokkenheid bij de feiten. Volgens hem gaat het simpelweg om een lastercampagne. Hij diende reeds een klacht in tegen de eerste vrouw, en zal dat ook doen voor de tweede vrouw die hem beschuldigt. Ramadan spreekt van een “aanhoudende leugenmachine”.