In een interview met Het Laatste Nieuws laat burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), zijn licht schijnen over de toekomstige gemeenteraadsverkiezingen. Met de ecologisten en socialisten die hem samen van de troon willen stoten, heeft hij naar eigen zeggen niet al te veel problemen. “Ik heb het moeilijker met politici die mossel noch vis zijn. Van wie ik niet weet wat ik aan hen heb. Bij Van Besien weet ik dat perfect”, aldus De Wever. 

Eind september kwam er een peiling van de Gazet Van Antwerpen uit. Wat bleek? Volgens de steekproef van 800 Antwerpenaren zou Groen, zouden er nu verkiezingen gehouden worden, zijn score maar liefst verdriedubbelen waardoor het met 24,2 procent ineens de tweede grootste partij van de stad zou worden. Echt ongerust is De Wever niet over de lijst ‘Samen’.

De Wever: “Als u wilt dat de Antwerpse burgemeester de politie aanpakt en niet de criminelen: stem Van Besien”

Volgens hem geeft het linkse blok de Antwerpenaar een duidelijke keuze. “Dat bevalt mij. Dit worden echte burgemeestersverkiezingen. Het is niet min wat ik als burgemeester straks in de vitrine kan leggen. We hebben met het Oosterweel-akkoord de mobiliteitsknoop ontward. Eindelijk, na twintig jaar. De Antwerpse haven bloeit, onze economie boomt. Antwerpen is financieel gezond. De criminaliteit is fors gedaald. Daarmee ga ik naar de kiezer. Ik heb daar een goed gevoel bij”, betoogt De Wever tegenover Het Laatste Nieuws.

Naar eigen zeggen verplicht hij niemand om voor hem te stemmen. “Als u wilt dat Antwerpen de voorbeeldstad van het opengrenzenbeleid wordt, dan is Wouter Van Besien uw man. Als u wilt dat we opnieuw geld uitgeven dat er niet is: stem niet op mij, want ik ga dat niet doen. Als u wilt dat de Antwerpse burgemeester de politie aanpakt en niet de criminelen: stem Van Besien. Ik ken zijn programma niet, maar dit is wat ik afleid uit zijn tussenkomsten in de gemeenteraad”.

Doch, ondanks de verschillen met Van Besien, respecteert De Wever zijn duidelijkheid. Naar eigen heeft hij het moeilijker “met politici die mossel noch vis zijn. Van wie ik niet weet wat ik aan hen heb. Bij Van Besien weet ik dat perfect.”

De Wever: “Ik kan niets doen of Peeters repliceert meteen dat het ‘niet wijs’ is om zoiets te zeggen”

De Wever doelt hiermee op CD&V-lijsttrekker Kris Peeters die zich in een gunstige positie in het midden nestelt. “Peeters ligt graag in het midden van het bed, zegt hij. Dat is een gemene plaats. Waarvoor sta je dan? Je krijgt in Antwerpen de keuze tussen twee modellen die duidelijk van elkaar verschillen. Als je in het midden van het bed ligt en je zegt dat je na de verkiezingen nog beide kanten op kunt rollen, wat zegt dat dan over jezelf en over je partij? Niets natuurlijk. Helemaal niets. Als kiezer wil je weten wat iemand de dag na de verkiezingen met je stem gaat doen, toch? Als je stemt voor CD&V, weet je dat dus niet”, betoogt De Wever tegenover Het Laatste Nieuws.

Al heeft Peeters volgens De Wever al kleur bekend. “Ik kan niets doen of Peeters repliceert meteen dat het ‘niet wijs’ is om zoiets te zeggen. Daarmee beken je kleur, elke dag opnieuw. Ik werk uitstekend samen met de Antwerpse CD&V, hartelijk zelfs, maar met de komst van Kris Peeters naar Antwerpen is CD&V hier de facto toegetreden tot de oppositie”, stelt De Wever.

Dat Peeters hem weg wil, noemt De Wever “evident”. “En dan rest er nog maar één vraag: gaan ze er ook de PVDA nog bijsleuren, of niet? Ik steek er mijn hand niet voor in het vuur. Voor Groen is dat vanzelfsprekend. En voor de communisten ook. Peter Mertens verwijst zelf naar Borgerhout, waar zijn PVDA het district bestuurt samen met een overgelopen christendemocraat.

5 REACTIES

  1. Inderdaad, de keuze wordt in mijn Koekestad duidelijk. Met “Samen” krijgen we inderdaad dezelfde rotzooi terug die 80 jaar lang Antwerpen naar de verdoemenis heeft geregeerd, inclusief dus een opengrenzen beleid en het poco-multicultureel islam-gepamper van de bovenste plank. En met Tsjeef Peeters weet de Sinjoor de enerzijds-anderzijds vis-noch-vlees politiek geen duidelijk houvast geeft voor het besturen van een grootstad. Peeters zijn federaal linkselend oppositiegedrag laat dan ook het ergste vermoeden voor Antwerpen wanneer hij mee aan zet zou komen. Antwerpen heeft nood aan een verder doorgezet degelijk bestuur. Met BDW lijkt dit voor mij de grootste garantie daarvoor.

  2. Decennialang was verantwoordelijkheid geen richtlijn meer. Antwerpen ging er economisch en bestuurlijk op achteruit, de multiculturele problemen werden genegeerd, misdaad werd weinig in de weg gelegd en drugs werden zelfs gepromoot. Eén man bracht daar verandering in. De terugkomst van de verantwoordelijkheid.

  3. De Wever stelt het inderdaad heel erg duidelijk. Dat Peeters de laatste CVP-zetel in Antwerpen aan de meest biedende zal verkopen is normaal, en beiden zullen op papier wel dezelfde schepenpost bieden, maar gezien de rancune en viscerale afkeer van Peeters voor zowel Antwerpen als de NVA is het waarschijnlijk dat hij in dat geval voor de Moslimbroeders en communisten kiest. WIjsheid moet je bij de op één na ijdelste politicus van België ( de topplaats gaat naar De Crem ) niet zoeken, hoe vaak hij dat woord ook gebruikt.

  4. Op één punt gaat De Wever’s analyse niet op, Besien en co betekent geen terugkeer naar het oude socialistische tijdperk van de Antwerpse partijbonzen. Die hadden nog een binding met het stad en hun cliënteel was ieel Aantwaarps maar is ondertussen ver voorbij de ring gevlucht. Het cliënteel van de Moslimbroeders van Sjeik Al Besien is Marokkaans. Zijn supporters zijn de bobo’s, veilig en zelfvoldaan in hun dure lofts en belle epoque panden.