Zowel vrijdagavond als zondagavond was de Brederodestraat in Antwerpen het toneel van een massale vechtpartij. Als een reactie op de gewelduitbarstingen stelde Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) een plaatselijk samenscholingsverbod in. Dit verbod werd nu verlengd tot één maand en uitgebreid. Jinnih Beels van de progressieve lijst ‘Samen’ ziet in de rellen hét bewijs voor een mank lopend overleg tussen politie en wijken

Dit weekend was de sfeer in de Brederodestraat bijzonder grimmig. Zo gingen vrijdag een honderdtal personen met elkaar op de vuist. De aanleiding: de doortocht van een PKK-bus die de buurtbewoners zou provoceren. Gisterenavond verzamelden er zich dan weer een honderdtal mensen ter hoogte van een café. Toen de ordediensten ter plaatse kwamen werden zij in de rug aangevallen. Tijdens het tumult dat ontstond raakte een inspecteur gewond. Wat later op de avond werd de rust door relschoppers gewapend met stokken en ijzeren staven opnieuw verstoord. Zo werd er met brandbommen naar de politie geworpen en vond men één softgunwapen.

De Wever: “Veiligheid van de Antwerpenaren waarborgen”

Gisterenavond stelde burgemeester De Wever een samenscholingsverbod voor een week in. Dit “om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen”. Vandaag raakte bekend dat dit verbod zal worden uitgebreid naar de Carnostraat en gelding heeft tot de gemeenteraad van 27 november.

Tegenover Belga wenst De Wever echter “te benadrukken dat ik vanuit verschillende Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse verenigingen het aanbod heb gekregen om hen te ontmoeten. Ik merk ook dat vertegenwoordigers uit beide gemeenschappen de feiten uitdrukkelijk veroordelen. Op korte termijn zal ik enkele mensen rond de tafel brengen om te luisteren naar hun voorstellen om deze afschuwelijke taferelen in de toekomst uit te sluiten”. 

Het mag volgens de burgemeester van Antwerpen “duidelijk zijn dat dit soort geïmporteerde buitenlandse conflicten geen enkele plaats heeft in een stad met 175 herkomstnationaliteiten. Ik zal nooit toelaten dat Antwerpse wijken een platform zijn voor politiek geweld”, aldus De Wever.

Beels: “Samenscholingsverbod gaat de problemen niet oplossen”

Volgens Jinnih Beels, kandidaat van de progressieve kartellijst ‘Samen’, “gaat een samenscholingsverbod […] de problemen niet oplossen”. In plaats daarvan hoopt zij dat “de bemiddelaars op dit moment aan het praten zijn in de wijken”, vertelt zij tegenover De Morgen. “In plaats van hen te feliciteren, had De Wever hen al lang moeten gebruiken”.

Dat de Antwerpse politie het had moeten weten wil Beels echter niet gezegd hebben. “Maar als het klopt dat ze op weg waren naar een manifestatie, dan had de cel info van de lokale politie dat moeten weten. Zo ging het vroeger: we wisten het en we waren er. Zodat we op tijd konden ingrijpen.”