Liever in zee met de CD&V dan met Open Vld, dat liet zittend burgemeester Daniël Termont (sp.a) gisteren weten op VTM Nieuws. De uitspraken zijn opvallend want Termont bestuurt samen met Open Vld (en met kartelgenoot Groen) in Gent. “Ik betreur de uitval van Daniël”, reageert Gents Open Vld-kopstuk en schepen voor Economie Mathias De Clercq in De Standaard. Met nog slechts enkele maanden op de kalender alvorens lokaal verkiezingsjaar 2018 van start gaat, scherpen de partijen de messen. En Termont maakt hierbij handig gebruik van de bestaande federale machtsverhoudingen om het linkse karakter van zijn partij in de verf te zetten.

Voor Termont is het duidelijk. De volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zullen bepalen wat voor beleid we krijgen. “Links of rechts”. De socialist meent dat zijn stad daarin het goeie – want linkse – voorbeeld geeft. Dit terwijl in Antwerpen, waar burgemeester Bart De Wever (N-VA) zetelt, zogezegd slecht – want rechts – wordt bestuurd. “Daar doen ze 100 procent het omgekeerde dan wij”, zo zei Termont in het VTM-debatprogramma ‘De Meulemeester in Debat’. “Daar zetten ze militairen in, wij voeren een plan in op mensenmaat”.

Gent: sp.a + Open Vld + Groen = Paarsgroen met barsten

De Gentse coalitie lijkt in aanloop naar de lokale verkiezingen wat barsten te vertonen. Op VTM nam Termont namelijk expliciet afstand van zijn collega en coalitiegenoot Mathias De Clerq, of specifieker, van diens partij. “Open Vld staat voor een rechts beleid, dagelijks horen we dat ze willen snoeien in de pensioenen of aan het huwelijksquotiënt willen raken”.

“Als ik na 2018 moet kiezen tussen De Clercq en Mieke Van Hecke (CD&V-lijsttrekker, red.), dan kies ik de tweede”, zo licht Termont zijn opvallende positie verder toe aan De Standaard. “De inhoudelijke standpunten van CD&V, en zeker Van Hecke, zijn veel linkser dan die van de liberalen”. Bij Open Vld kunnen ze echter weinig lachen met de demarche van hun coalitiegenoot. “Ik betreur dit echt, ik weet niet wat Daniël bezielt”, klaagt Open Vld-kopstuk De Clerq.

Maar Termont krijgt direct een lik uit de pan terug van De Clercq: “Ik neem er akte van dat rood-groen voor CD&V kiest, wat een eenzijdig links beleid betekent”. Maar, “niet het rood-groene kartel beslist over de burgemeester, wel de Gentenaar”, waarschuwt De Clercq nog in De Standaard. Bij sp.a Gent zit de schrik er evenwel niet echt in. De partij plaatste de uitval van Termont zelfs als ‘vastgezet bericht’ op hun Facebookpagina.

Het Gentse politieke microklimaat

Ondanks de partijpolitieke retoriek in de kranten en op televisie mag men de ‘barsten’ in de Gentse coalitie toch niet al te veel overschatten. In (aanloop van) verkiezingstijd is het te verwachten dat partijen de eigen standpunten aanscherpen en uitlichten. Dat betekent ook dat men het eigen programma contrasteert met dat van de andere partijen, zelfs als het coalitiegenoten zijn.

Tegelijk speelt Termont het wel sluw door de (Gentse) populatie er op te wijzen dat Open Vld verbonden is aan de zogezegd asociale N-VA (Open Vld en N-VA zijn Vlaamse en federale coalitiepartners). “[N-VA] staa[t] voor een politiek van afbraak, van het wegmaaien van het middenveld, voor afdankingen in de stad”, zo oppert Termont op VTM. “Ik zou niet weten hoe we dat kunnen verenigen met onze visie”.

Effectief: Gent is relatief gezien een meer uitgesproken linkse stad waardoor het voor liberale kopstukken niet al te verstandig is om al te veel te flirten met de rechtse (althans voor veel Gentenaren) N-VA. Tegelijk kan Open Vld de N-VA niet ‘en plein public’ uitsluiten, gezien de Vlaamse en federale banden. Maar Termont doet wel zijn deur dicht, althans verbaal: “Zolang meneer Bracke er zit, is een kartel tussen de linkse zijde en N-VA niet mogelijk”.

‘Meneer Bracke’ is natuurlijk Siegfried Bracke (N-VA). Bracke was tot voor kort Gents lijsttrekker voor zijn partij in Gent. Maar toenmalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) volgde Bracke op in Gent na Brackes betrokkenheid in de zogenaamde Telenet-affaire begin dit jaar. Door de imagoschade die Bracke opliep in februari heeft Termont echter nog steeds een handige stok om mee te slaan. En zowel N-VA als Open Vld krijgen daar de slagen van.

Gepeilde zenuwen

Dat is niet zomaar zonder reden. Het is wellicht zorgwekkend voor de sp.a dat de Gentse liberalen in de peilingen een stevige groei realiseerden. Open Vld zette in maart een mooi resultaat neer in de Gentse kiespeiling van Het Laatste Nieuws. Rudy Coddens, de opvolger van Termont als Gents kandidaat-burgemeester voor sp.a, zette in diezelfde peiling daarentegen maar een (relatief) matig resultaat neer. Terwijl Termont in 2012 met zijn kartellijst met Groen maar liefst 45,5 procent scoorde en daarmee een absolute zetelmeerderheid behaalde, peilde Coddens begin dit jaar ‘slechts’ 38,8 procent. Vooral Open Vld ging met die verloren (weliswaar gepeilde) stemmen lopen.

Nog een pikant detail in de peiling. Een ‘Zweedse’ coalitie van Open Vld, N-VA en CD&V zou volgens die peiling 50 procent van de kiezers overtuigen, dat is ruim voldoende voor een zetelmeerderheid. Dat betekent evenwel de grootste partij, het kartel sp.a/Groen, uitsluiten: geen politieke sinecure.

6 REACTIES

  1. Het enige wat men uit deze peiling zou kunnen besluiten is dat de nva weer niet zal kunnen doorbreken in Gent en dat ‘t Blok het nog slechter zal doen.
    Maar tevens moet worden opgemerkt dat de peiling afkomstig is van IPSOS, weten jullie nog wel, het instituut dat en de GvA een peiling met tegenstrijdige resultaten liet publiceren.

    • Mijn beste, er is een hemelsbree verschil tussen de natte dromen van Termont & kameraden en de rauwe realiteit. En een van de aspecten van die rauwe realiteit is dat de rode en roze-rode partijen overal in Europa kopje onder gaan, en, let wel, tegen alle opiniepeilingen in.
      Hoe dan ook, dat de Gentse $Pa met grijze muis Coddens op kop geen schijn van een kans heeft om het waar te maken staat als een paal boven water. Met als kers op de taart dat tevens Groen in de val wordt meegesleept.