Zeker 100 Europese strijders van de Islamitische Staat zullen in Irak berecht worden, volgens het Iraakse recht. Daardoor riskeren zij de doodstraf. Onder hen bevinden zich ook Belgen. Dat vertelt de ambassadeur van Irak in ons land Jawad al-Chlaihawi tegen de RTBF.

Volgens de ambassadeur zal de strijd tegen IS in Irak nog maximaal twee maanden duren. Daarna zal men zich richten op de berechting van de gevangengenomen jihadi’s. “We hebben veel Russische en Tsjetsjeense rebellen gevangen, maar ook een honderdtal Europeanen, onder wie Belgen. De meesten van hen riskeren de doodstraf”, klinkt het.

Frankrijk: “Doe ermee wat u wilt”

Daarnaast houdt men nog eens 14.000 familieleden van jihadi’s vast in een kamp in de buurt van Mosoel. Wat er met hen zal gebeuren ligt nog niet vast. “Sommige landen van oorsprong willen hen niet terug. Frankrijk bijvoorbeeld wil alleen kinderen opnemen wegens humanitaire redenen. Wat volwassen vrouwen betreft, zeggen ze aan ons: ‘Doe ermee wat u wilt volgens het Iraakse rechtssysteem’, aldus al-Chlaihawi.

“Wat België betreft werken we samen met alle betrokken diensten: de staatsveiligheid, Asiel en Migratie, Buitenlandse Zaken … Maar wij hebben niet aan België gevraagd om de terroristen terug te nemen”, klinkt het. “Wij bevinden ons niet in die fase. Wij werken samen om de individuen te identificeren en hun parcours te achterhalen”

Tarik Jadaoun

Het ziet er dus naar uit dat jihadi’s, zoals de beruchte Tarik Jadaoun uit Verviers, in Irak zullen berecht worden, wat vermoedelijk zal resulteren in de doodstraf. Dat communiceerde Iraaks regeringsverantwoordelijke Turhan Al-Mufti ondubbelzinnig tijdens een bezoek van Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang). SCEPTR reisde mee in en door Irak en bracht een week lang verslag uit.

Tevens werd er verteld aan SCEPTR en de Belgische parlementaire delegatie dat er nog Belgen gevangen zijn gezet tijdens en na het beleg van Mosoel, al moet de lijst met namen nog worden vrijgegeven.