Sinds 2010 mogen rechters bestuurders die onder invloed reden een ‘alcoholslot’ (een apparaat die dronken chauffeurs verhindert om met hun wagen te rijden) opleggen. De maatregel is echter optioneel. En wat blijkt? Vooral in Vlaanderen wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid. In Brussel en Wallonië wordt de straf amper toegepast.

Veel wordt het alcoholslot echter niet opgelegd. Dat blijkt uit informatie van FOD Justitie opgevraagd door Kamerlid Daphné Dumery (N-VA). In Vlaanderen werd het sinds 2010 18 keer opgelegd, in Brussel en Wallonië slechts één keer. Toch kant de N-VA zich tegen een automatisering van de straf. De federale N-VA-fractie pleit voor flexibiliteit van de strafmaat en een puntenrijbewijs.

Alcoholslot verplichten? “Altijd een straf op maat geven”

Indien een auto is uitgerust met een alcoholslot, moet de bestuurder in kwestie eerst een (negatieve) alcoholtest afleggen door te blazen. Pas dan kan de chauffeur met zijn wagen kunnen starten. Elke wagen kan in principe met zo’n slot worden uitgerust, maar de kosten van het alcoholslotsysteem moet de veroordeelde zelf betalen. Het is echter wel zo dat de rechter rekening kan houden met deze kost en de geldboete navenant kan verminderen.

“Wij zijn geen voorstander om een alcoholslot voor bepaalde bestuurders automatisch verplichten”, zo laat Dumery echter weten via een persmededeling. “Voor ons moet de rechter altijd een straf op maat kunnen opleggen. Daarbovenop zijn de politierechters geen grote minnaars van het alcoholslot. Zij zijn voorstander voor een rijbewijs met punten”.

Punten wat?

In heel wat Europese landen wordt gebruik gemaakt van een puntenrijbewijs. Hiermee wordt een puntensysteem bedoeld, zoals men dat kent met bepaalde verzekeringen, maar dan rond rijbewijzen en overtredingen. Hoe dat precies wordt ingevuld, hangt af van land tot land, maar in Nederland werkt het alvast als volgt: Wie binnen de vijf jaar twee maal veroordeeld wordt voor rijden onder invloed is zijn/haar rijbewijs kwijt.

In België verwacht minister van Mobiliteit François Bellot (MR) binnenkort een studie over hoe dat puntensysteem in enkele Europese landen werkt. Daarnaast heeft Bellot ook een onderzoek besteld bij zijn eigen administratie. De resultaten van beide onderzoeken moeten naar het einde van dit jaar ingekeken kunnen worden. De N-VA hoopt hierna snel werk te kunnen maken van het puntenrijbewijs: “Ik hoop dan ook dat we deze legislatuur het puntenrijbewijs kunnen invoeren”, aldus Dumery. “Het aanpakken van recidive en het verhogen van de verkeersveiligheid is een topprioriteit”.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

Comments are closed.