Ontslagen Catalaans minister-president Carles Puigdemont zou vandaag in Brussel zijn om ‘Vlaamse leiders’ te ontmoeten. Vanmorgen raakte bekend dat Puigdemont aangeklaagd zou worden voor rebellie, opruiing en fraude. Hij riskeert daarvoor 30 jaar cel. Eergisteren zorgde Theo Francken nog voor opschudding na zijn uitspraken over een mogelijke asielaanvraag van Puigdemont.

Vanmorgen raakte bekend dat Carles Puigdemont, samen met enkele andere hoofdrolspelers van het onafhankelijkheidsdossier in Catalonië, in Spanje aangeklaagd zouden worden voor rebellie, opruiing en fraude. De leiders van de regionale regering in Catalonië “hebben een institutionele crisis gecreëerd die culmineerde in de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring en een totale minachting van onze grondwet op 27 oktober”. Ze riskeren daarvoor 30 jaar celstraf.

Vandaag zou de afgezette en aangeklaagde Puigdemont in Brussel zijn om er enkele “Vlaamse leiders” te ontmoeten. De Partido Popular van Spaans premier Rajoy ziet in het bezoek van Puigdemont aan ons land een “teken van wanhoop”. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten dat hij niet op de hoogte is van het bezoek. “Wij horen dat ook, dat hij in Brussel zou zijn, maar wij weten van niets.”

Uitspraken Francken

Eergisteren zorgde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voor opschudding nadat hij de deur op een kier had gezet voor een mogelijke  asielaanvraag van Catalaans minister-president Carles Puigdemont. “Het is niet onrealistisch. Als je de situatie op dit moment bekijkt, ook de gevangenisstraffen en repressie vanuit Madrid, en de gevangenisstraffen waarmee wordt gezwaaid, dan is het de vraag of zo iemand nog een eerlijk proces kan krijgen natuurlijk.”

Al snel kwam in binnen- en buitenland kritiek op de uitspraken van Francken. Premier Charles Michel (MR) riep Francken op het matje en vroeg hem “om geen olie op het vuur te gooien”. Ook bij Open VLD en CD&V had men zijn bedenkingen over de uitlatingen van de staatssecretaris. Spaans premier Mariano Rajoy noemde de uitspraken van Francken “onaanvaardbaar” en hoopte dan ook “dat er snel een rechtzetting komt”.

7 REACTIES

 1. Ik ben ontroerd. Tientallen jaren produceerde dit disfunctionele onland enkel corrupte politici, een absurd hoge staatsschuld, dito belastingen,
  beschermingsnetwerken, diep ingebakken cliëntelisme, en blokkeringsmechanismen
  tegen 60% van de bevolking. Nu er Vlaams-nationalisten in de regering zitten, kan er eindelijk wel met moed stelling worden genomen. Eindelijk kan ik fier zijn. Proficiat Francken & Co !

 2. Volgens VRT zou Michel aan alle federale regeringsleden verboden hebben om contact te hebben met de Catalaanse minister-president. Dit verbod zou ook gelden voor de Vlaamse regering. Wie denkt Michel eigenlijk dat hij is. Dit is totaal onaanvaardbaar. Misschien beseft N-VA nu dat communautaire stilte, niet zo een goed idee was.

 3. Meestal ben ik het oneens met de enerzijds-anderzijds politiek der tsjeven. Maar nu moet ik Kris Peeters gelijk geven: wie de onafhankelijkheid uitroept, moet zijn land niet ontvluchten maar bij zijn volgelingen blijven. Dit ‘vermoeden van desertie’ zal de heer Puigdemont hoe dan ook zwaar aangerekend worden.

  • In de bak kan hij anderzijds ook niet veel meer doen voor zijn zaak nietwaar. En vraag me niet hoe ze hem daar zouden kunnen brainwashen, of erger nog! De geest van Franco waart nog steeds over Spanje. Krijg maar eens zo’n Franco fanaat als gevangenisdirecteur of cipier. Informeer u maar eens bij een Spanjaard ( gene Calvo hé).
   Dat heeft niets met desertie te maken maar alles met gezond verstand.

   • Akkoord dat de Spanjolen hem niet zachtaardig zullen behandelen. Van een volk dat Alva voortgebracht heeft, stieren voor het plezier doodt op een tergend trage manier en windhonden die niet meer goed presteren gruwelijk martelt, kan men het ergste verwachten. Puigdemont wil zijn vel redden, dat is begrijpelijk. Maar heeft hij hierbij ook gedacht aan zijn volgelingen die hij mee in dit avontuur heeft betrokken, maar die niet de Spaanse furie kunnen ontvluchten, zoals hun ‘leider’ dat wel doet? Een kapitein blijft als laatste op zijn zinkend schip, toch? Anders is hij niet beter dan een rat…

   • Zijn volgelingen die vrezen voor represailles vanwege het regime kunnen evengoed als hijzelf zich vrij bewegen binnen Europa. En er is een groot verschil tussen een zinkend schip en een volk dat onafhankelijk wil worden maar dat niet mag of kan omwille van de Franco-dictatoriale opstelling van Rijoya. Daarbij kan Puigdemont zijn strijd voor die onafhankelijkheid veel accurater voortzetten buiten de gevangenis dan erin. Dat heeft niets te maken met vaandelvlucht, maar des te meer met strategie. Zeg nu zelf, wat zou hij nog kunnen uitrichten vanuit een situatie, waarvan men geredelijk kan uitgaan dat het regime er alles zal aan doen om hem te neutraliseren. Het zou maar dom zijn zich zomaar klakkeloos over te leveren aan potentiële beulen zoals u zelf aangeeft dat er in Spanje zijn. Inmiddels is hij er toch maar in fijntjes in geslaagd door zijn optreden in Brussel zijn Catalonië op de wereldkaart te zetten en de wereldpers erop te doen focussen .

Comments are closed.