Ontslagen Catalaans minister-president Carles Puigdemont zou vandaag in Brussel zijn om ‘Vlaamse leiders’ te ontmoeten. Vanmorgen raakte bekend dat Puigdemont aangeklaagd zou worden voor rebellie, opruiing en fraude. Hij riskeert daarvoor 30 jaar cel. Eergisteren zorgde Theo Francken nog voor opschudding na zijn uitspraken over een mogelijke asielaanvraag van Puigdemont.

Vanmorgen raakte bekend dat Carles Puigdemont, samen met enkele andere hoofdrolspelers van het onafhankelijkheidsdossier in Catalonië, in Spanje aangeklaagd zouden worden voor rebellie, opruiing en fraude. De leiders van de regionale regering in Catalonië “hebben een institutionele crisis gecreëerd die culmineerde in de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring en een totale minachting van onze grondwet op 27 oktober”. Ze riskeren daarvoor 30 jaar celstraf.

Vandaag zou de afgezette en aangeklaagde Puigdemont in Brussel zijn om er enkele “Vlaamse leiders” te ontmoeten. De Partido Popular van Spaans premier Rajoy ziet in het bezoek van Puigdemont aan ons land een “teken van wanhoop”. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten dat hij niet op de hoogte is van het bezoek. “Wij horen dat ook, dat hij in Brussel zou zijn, maar wij weten van niets.”

Uitspraken Francken

Eergisteren zorgde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voor opschudding nadat hij de deur op een kier had gezet voor een mogelijke  asielaanvraag van Catalaans minister-president Carles Puigdemont. “Het is niet onrealistisch. Als je de situatie op dit moment bekijkt, ook de gevangenisstraffen en repressie vanuit Madrid, en de gevangenisstraffen waarmee wordt gezwaaid, dan is het de vraag of zo iemand nog een eerlijk proces kan krijgen natuurlijk.”

Al snel kwam in binnen- en buitenland kritiek op de uitspraken van Francken. Premier Charles Michel (MR) riep Francken op het matje en vroeg hem “om geen olie op het vuur te gooien”. Ook bij Open VLD en CD&V had men zijn bedenkingen over de uitlatingen van de staatssecretaris. Spaans premier Mariano Rajoy noemde de uitspraken van Francken “onaanvaardbaar” en hoopte dan ook “dat er snel een rechtzetting komt”.