Een tweet van de linkse vzw 11.11.11 is bij Twitter-gebruikers en bepaalde N-VA’ers in het verkeerde keelgat geschoten. In een prent op Twitter plaatst de vzw staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) in juxtapositie met een vluchtelinge uit Irak. “Niemand moet zich geviseerd voelen”, communiceert 11.11.11 aan Het Laatste Nieuws. Wat later kwamen inderdaad ook onder meer Meyrem Almaci (partijvoorzitter Groen) en ex-minister Annemie Turtelboom (Open Vld) aan bod.

De bijschriften van de tweet(s) laat echter weinig twijfel bestaan over de boodschap. “Zuhal Demir: Van Antwerpen naar Genk”, staat er te lezen terwijl bij de vluchtelinge genaamd Saya Hadid “Van Bagdad naar Antwerpen” staat geschreven. 11.11.11 laat hierbij uitschijnen dat Demir en haar collega’s in andere partijen verhuizen uit opportunistische overwegingen (verhuispolitiek) terwijl de vluchtelingen waarmee men de politici contrasteert uit noodzaak moesten verhuizen. “We willen met prikkelende boodschappen de mensen doen nadenken”, vertelt 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe.

“Smakeloos, ondoordacht en kwetsend”

De prenten konden evenwel bij velen op weinig begrip rekenen. “Sorry, wist niet dat 11.11.11 aan politiek doet. Mijn laatste gift hebben jullie gehad”, laat een gebruiker weten in de reacties. “Smakeloos, ondoordacht en kwetsend. je moet maar durven”, voegt nog een andere Twitteraar eraan toe. Peter Persyn, Vlaams parlementslid voor N-VA, Peter Persyn, stelt dan weer dat het “elke dag moeilijker [wordt] om [de] voormalige collega’s [van] 11.11.11 en [de] NGO-wereld nog ernstig te nemen.”

11.11.11 ontkent echter tegenover Het Laatste Nieuws dat het zich mengt in de partijpolitiek. “We zijn een pluralistische koepel, dus we zullen nooit één partij viseren”, verdedigt directeur Bogdan Vanden Berghe. “Niemand moet zich geviseerd voelen: de affiche met mevrouw Demir is niet de enige die we vandaag lanceren”.

Verhuispolitiek

Even later postte de vzw effectief ook afbeeldingen met andere politici. Onder meer vicepremier Kris Peeters (CD&V), Almaci en Turtelboom worden door de mangel gehaald omwille van hun verhuisgedrag met de hashtag: #AllemaalMensen. Allen verhuisden recentelijk uit minstens gedeeltelijk politieke motieven.

De actie op sociale media kadert in een 11.11.11-campagne ‘Allemaal Mensen onderweg naar beter’. Met de campagne wil de vzw meer begrip losweken voor vluchtelingen. “We willen met prikkelende boodschappen de mensen doen nadenken”, aldus nog Vanden Berghe aan Het Laatste Nieuws. Zuhal Demir wenste voorlopig niet te reageren.

Opvallend: de politicus die het meest recent verhuisde (de voorzitter van het migratiekritische Vlaams Belang Tom Van Grieken verhuist van Mortsel naar Schoten en wordt er lijsttrekker) werd niet geviseerd in de campagne.

Verhuispolitiek en wie Peeters vooraf ging

16 REACTIES

 1. Wat een hoop gelul over een non event. Een klassiek reclametruukje ontlokt een Twitter stormpje. Ik vind de titel ook niet echt te pruimen “Linkse vzw…” De beledigden van dienst hadden het beter doodgezwegen of inhoudelijk ingegaan op de krakkemikkige argumentatie van deze campagne: dat er meer jonge strijdbare mannen dan kwetsbare vrouwen en kinderen naar hier vluchten bijvoorbeeld. En dat er een verschil is tussen migratie van Belgen binnen België tegenover mensen van totaal andere culturen naar dit land. Nu maken ze dit belangrijker dan de banale kromme los zand redenering die de campagne onderbouwt.

  • Elke nederlaag begint met het onderschatten van de tegenstander, een sport waarin de Vlamingen helaas tot de besten van de klas behoren.
   Vraagt u zich eens af waarom eerst en vooral ZD werd geviseerd, en dan later, na de negatieve reacties, MA en AT er als excuustruzen werden bijgesleurd. De verhuis van de Turtel dateert trouwens van meer dan vijf jaar geleden, een uit de gracht gehaalde oude koe waarvan het kadaver bijna weggerot is.
   Waarom niet de jongste verhuizingen rapporteren [zoals de journalist van dienst het met een ergerlijk anglicanisme laat opmerken]? Zoals die van Bogdans goede vriendin Mieke van Hecke naar Gent.
   Kortom, wie zegt 11.11.11 zegt “Broederlijk delen”, wie zegt “Broederlijk Delen” zegt Bogdan Vandenberghe, wie zegt Bogdan Vandenberghe zegt NMP [Nieuwe Moslimpartij, voorlopig nog CD&V genoemd].
   Laten we de er achteraf bijgesleurde excuustruzen achterwege, dan kunnen we niet anders dan besluiten dat dit “voorvalletje” een rechtstreekse aanval was op ZD. En waarom dan wel? Eenvoudig, ZD verhuist naar haar ouderlijke stad Genk, en vormt zodoende een bedreiging voor de aldaar zittende burgemeester. En die is, jullie raden het al, een prominent lid van de locale NMP – een burgemeester die luide protesten liet horen toen de Homans een paar maanden geleden de moskee aldaar liet sluiten.
   En zo sluit zich de kring, nietwaar? Slotsom: jullie onderschatten maar beter niet de tegenstander(s).

   • Dat ze Zuhal “misbruikt” hebben om effect te scoren is gewoon een professioneel reclametruukje dat ene mijnheer Goebbels al heel goed beheerste met bijv. “Morgen findet der Angfriff statt” waarna het blad der Angriff gelanceerd werd. De andere versies stonden klaar met dank voor de extra exposure aan de nuttige idioten die zich over de Demir versie druk maakten. Nogmaals: inhoudelijk is er veel fundamentelere kritiek te geven op die campagne dan de terechte verhuis van Zuhal te gaan verdedigen. Het spijt me maar die critici keken naar de vinger i.p.v. naar de maan. En wees gerust, ik zal nooit een tegenstander onderschatten. Veertig jaar sportcompetitie hebben me dat wel geleerd.

   • U slaat de bal mis, mijn waarde. Het gaat immers in wezen niet om het doen en laten van ZD, en nog minder om de vluchtelingen. De bedoeling was en is nog steeds schade toebrengen aan de politieke tegenstander. Dat het op een knullige wijze gebeurt, dat kan dan wel als een geluk bij het ongeluk worden beschouwd.
    Nogmaals, waarom werden er noch $Pa- noch NMP-politiekers naar voren geschoven? Eenvoudig weg, omdat het Genkse gemeentebestuur uit $Pa-ers en Tsjeven bestaat (de Groentjes hebben het afgestapt]. Daarom
    Tussen haakjes, uw schitterende sportieve carriere is mij volslagen onbekend, hoor.

 2. In tegenstelling met de andere getoonde politici, verhuisde Zuhal Demir terug naar huis; namelijk waar haar ouders wonen, dus niet naar een haar vreemde stad. Deze campagne is 11.11.11 onwaardig. Hebben deze politici hun toestemming gegeven om mee te werken in deze belachelijke campagne ? Helpt dit de vluchtelingen vooruit ? Integendeel. Getuigt enkel van zeer slechte smaak en helpt vluchtelingen geen meter vooruit.

 3. Sedert dat 11.11.11 zich profiteert als politieke activist, is ook mijn steun aan hen gestopt. Mijn vroegere steun aan 11.11.11 gaat nu naar ngo’s die, op het terrein en in samenwerking met de plaatselijke bevolking, in alle stilte, de situatie daar proberen te verbeteren. Schenkingen van mensen gebruiken, om politieke actie te voeren, lijkt heel veel op het misbruik van vertrouwen dat we ook bij Samu Social konden vaststellen.