Naar aanleiding van de nucleaire test van Noord-Korea, hebben de Verenigde Staten Noord-Korea gewaarschuwd voor sancties. “We willen Noord-Korea niet vernietigen, maar we kunnen het wel”, aldus Amerikaans minister van Defensie Jim Mattis. President Donald Trump (Rep.) is reeds gebrieft over alle mogelijke militaire opties.

Gisteren voerde Noord-Korea een nucleaire test met een waterstofbom uit. Het was de zwaarste kernproef ooit die aardbevingen teweeg bracht van 6,3 en 4,6 op de schaal van Richter. Noord-Korea sprak na de aardbevingen van “een groot succes”. De waterstofbom kan gemonteerd worden op ballistische raketten en heeft een kracht van 100 kiloton, het vijfvoud van de bom waarmee de VS Nagasaki bombardeerden.

“Gigantisch grote militaire aanval”

Nadat bekend raakte dat Noord-Korea opnieuw nucleaire tests had uitgevoerd, spraken Amerikaans president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe af om de druk op Noord-Korea verder op te voeren. Trump overweegt alle handel stop te zetten met landen die handel drijven met Noord-Korea. Eerder dreigde president Trump al met “vuur en furie” na dreigementen van Noord-Korea over een aanval op het eilandje Guam, waar de VS een militaire basis hebben.

Jim Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie, haalde later op de dag met krachtige woorden uit naar Noord-Korea. Hij benadrukte dat elke bedreiging van Noord-Korea zal beantwoord worden met een “gigantisch grote militaire aanval”. “We willen niet het volledige land vernietigen. Maar zoals ik al zei: we hebben heel veel mogelijkheden om dat wel te doen.” President Trump werd reeds gebrieft over alle mogelijke militaire opties.


Rusland is geen voorstander van verdere sancties jegens Noord-Korea. President Vladimir Poetin pleit voor een dialoog tussen de verschillende landen en benadrukte dat verdere economische en militaire sancties om de druk op te voeren op Noord-Korea, niet werken. Zuid-Korea is alvast minder afwachtend. Afgelopen nacht hielde de Zuid-Koreanen een militaire oefening in de Japanse Zee waarbij een aanval werd gesimuleerd op de plek waar Noord-Korea haar kernproef uitvoerde. Zuid-Korea meldde dat er nog vele oefeningen zullen volgen. Ook de VS zullen deelnemen aan de oefeningen.

7 REACTIES

 1. Deze toestand doet me denken aan 1941 toen Japan, tot wanhoop gedreven door een jarenlange boycot van de USA, de vlucht vooruit koos en Pearl Harbour aanviel. Bij een conventionele confrontatie tussen Noord-Korea en de VS ben ik nog niet zo zeker van een gunstige afloop voor deze laatsten. Want als ik de ongelooflijke tucht en orde van de Noord-Koreaanse défilés vergelijk met de losbandige exhibities die de gayprides in Amerika (en ook bij ons) zijn, dan ben ik geneigd te denken dat decentie het zal winnen van decadentie.

  • Dus — als ik u goed heb begrepen — is de V.S. ‘decadent’ op grond van de seksuele uitspattingen die plaatsvinden tijdens een San Fransisco Gay Pride, maar Noord-Korea, een gigantisch slavenkamp en één van de meest wrede regimes die de mensheid heeft voortgebracht, is ‘decent’ omdat hun defilés blijk geven van ‘tucht en orde’. Anders gezegd, volgens uw morele oordeel gelden ‘gayprides’ als een teken van ‘decadentie’ maar een samenleving die gekenmerkt wordt door dictatuur, onderdrukking, werkkampen, martelingen, etc., is ‘decent’ zolang er gedisciplineerde defilés worden vertoond.

   Over de militaire kwestie kan ik kort zijn: Noord-Korea maakt geen schijn van kans tegen de V.S.

   • Mijn tegenstelling ‘decentie-decadentie’ betrof enkel het visuele aspect van tuchtvolle défilés versus losbandige carnavalstoeten, zonder moreel waardeoordeel over de twee regimes. Maar dat het tirannieke Noord-Korea op militair vlak geen schijn van kans zou maken tegen de oligarchische VS, gaat enkel op als Koreas bondgenoot China neutraal blijft als de bom barst. Na 1945 hebben de VS in hun grote oorlogen trouwens geen successen meer geboekt: de Koreaanse oorlog eindigde op een remise, de Vietnamese oorlog werd zelfs een smadelijke nederlaag.

   • Ik denk dat “boots on the ground” geen optie is, toch niet als ze wat body bags willen sparen. Maar de VS kan héél, héél gericht raketaanvallen doen. En zoals Sander Oder zegt: met overweldigende macht. Maw: ze kunnen met één aanval honderden doelwitten treffen. Die voorraad raketjes hebben ze wel liggen…Allicht zullen de anderen wel reageren, de vraag is enkel of het dan nog wel veel zin zal hebben. Maar ja, een zot in het nauw…

   • De USA is een militaire supermacht. Het bezit geostrategische eenheden over de planeet en overal ter zee. Noord Korea heeft een volksleger dat numeriek uit veel manschappen bestaat, maar technologisch niet tegen de USA opkan. Bovendien is Noord Korea vanaf dag één failliet. Een oorlog kost een fortuin. Indien het echt moet, heb ik liever de USA aan onze kant, dan de psychiatrische instelling die Noord Korea is.

 2. Te laat de put gevuld als het kalf verdronken is. Men stond er bij en keek hoe Noord-Korea de draak stak met alle dreigementen en sancties. Men deed niets. De catch 22 werd gecreëerd door grootmachten die door hun onderlinge wantrouwen weer een bedenkelijk regime gevaarlijk speelgoed in de hand hebben gestopt. De situatie zou eens in hun en ons gezicht kunnen ontploffen.