Volgend jaar zullen vrouwen in Saoedi-Arabië hun rijbewijs mogen halen en autorijden. Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud vaardigde een decreet uit dat dit mogelijk moet maken. Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen niet kunnen autorijden omdat een rijbewijs halen voor hen verboden is.

Saoedi-Arabië staat bekend als een uiterst conservatief land. Het was tot nog toe het enige in de hele wereld dat vrouwen officieel verbood om zelf achter het stuur te kruipen. Islamitische geestelijken in Saoedi-Arabië zijn fel tegenstander van vrouwen achter het stuur. De mogelijkheid om auto te tijden zou immers tot losbandigheid onder vrouwen leiden. Een prominente geestelijke zei in 2013 dat autorijden ook schadelijk is voor de eierstokken.

“Een historisch moment”

Het rijverbod voor vrouwen werd in 1990 opgelegd na een fatwa, een bevelschrift van een geestelijke. Er is altijd veel kritiek geweest tegen de fatwa. Al jaren voeren Saoedische vrouwen campagnes tegen het autorijverbod, waarbij ze zichzelf filmen aan het stuur en die filmpjes posten op sociale media. Tijdens de Arabische Lente kende de zogenoemde ‘right to drive’-beweging een opleving. Er werden in die periode massaal filmpjes op Youtube geplaatst van vrouwen achter het stuur. Daarvoor werd overigens een vrouw veroordeeld tot tien zweepslagen. De straf werd wel nooit uitgevoerd.

Vanaf juni 2018 moet het evenwel mogelijk zijn voor vrouwen om hun rijbewijs te halen en met de auto te rijden zonder daarvoor zweepslagen of zelfs een gevangenisstraf te riskeren. Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud vaardigde dinsdag een decreet uit dat vrouwen in de toekomst toestaat om hun rijbewijs te halen en een auto te besturen. “Een historisch moment”, zo noemden tal van Saoedische vrouwen gisteren dan ook de beslissing van de koning, via Twitter.

De versoepeling van de wetgeving op vrouwen ligt in lijn met het plan van Saoedi-Arabië om tegen 2030 enkele belangrijke economische en sociale hervormingen door te voeren. Saoedi-Arabië is de grootste olieleverancier ter wereld en lijdt enorm onder de dalende olieprijzen. Met het plan, ‘Vision 2030, wil het land de economie minder afhankelijk maken van olie inkomsten.