CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy haalt in een opinie op zijn webblog hard uit naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Johan Klaps, federaal parlementslid voor de N-VA reageert: “met Vlaams-nationale groet, een coalitiepartner”.

“Eric is ontwaakt uit zijn winterslaap en mikt weer volop op zijn favoriete schietschijf: de N-VA. Niet voor de eerste keer is Erics analyse redelijk eenzijdig.” Klaps reageert daarmee in een bericht op Facebook op de kritiek van Van Rompuy.

Opkuisen

Van Rompuy komt op zijn webblog terug op de rel rond Theo Francken van afgelopen week. “Dat men in Vlaanderen de populairste politicus kan worden met brutale uitspraken over ‘opkuisen’, Artsen zonder Grenzen, mensensmokkelaars en Soedanese identificatieteams, toont aan dat het populisme ook in Vlaanderen in volle opgang is”, meent de CD&V’er. Van Rompuy is naar eigen zeggen beschaamd telkens wanneer hij Francken bezig hoort.

Hij verwijst in zijn opinie naar de verkiezingen in Duitsland. “Angela Merkel wordt vandaag wellicht herkozen als bondskanselier van Duitsland. Bart De Wever dacht dat haar uitspraak “Wir schaffen das” een electorale afstraffing zou betekenen.” Van Rompuy ziet het tegenovergestelde gebeuren. N-VA-Kamerlid Johan Klaps is het in zijn reactie grondig oneens met Van Rompuy. “Als Merkel bondskaselier blijft, is dat omdat ze het discours van “Wir schaffen das” radicaal heeft gewijzigd. Zij heeft ingezien dat een massale toestroom van inwijkelingen een grote druk legt op de maatschappij.”

CD&V-nestor Van Rompuy komt in zijn opinie ook terug op de foto van Theo Francken, gefotoshopt in Nazi-uniform. Die werd gepubliceerd door de jongeren van Ecolo. “Ik veroordeel dat ten zeerste, maar oogsten De Wever en Francken hiermee niet wat ze zelf hebben gezaaid?”, vraagt Van Rompuy zich af.  Klaps vindt echter dat Van Rompuy hier een brug te ver gaat. “De vergelijkingen met het naziregime zijn gewoonweg crapuleus. Er leven in onze maatschappij nog altijd slachtoffers van die horror. Hoe denk je dat zij zich hierbij voelen?”, vraagt Klaps aan Van Rompuy. Theo Francken reageerde via Facebook vastberaden op de uitlatingen van Van Rompuy. “Soms is zwijgen goud.”

Zomerakkoord

Van Rompuy haalt in zijn opinie niet alleen uit naar Theo Francken. Ook Johan Van Overtveldt (N-VA) komt als minister van Financiën aan de beurt. “De euforie die heerste na het voorstellen van het Zomerakkoord is ondertussen verdwenen”, meent Van Rompuy. “Bijna elk onderdeel van het akkoord leidt tot verschillende interpretaties. Bovendien bestaat er een grote onduidelijkheid over de cijfers”, gaat de CD&V’er verder.

Van Rompuy bekritiseert het opgeven van het begrotingsevenwicht in 2018 en 2019. Klaps deelt bij deze de ontgoocheling van de CD&V’er. “Het budgettair evenwicht was een absoluut streefdoel waarvoor een gigantische paradigmashift moest gebeuren. De focus moest verschuiven van belasten naar besparen aangezien we onder vorige regeringen marktleider waren inzake overheidsbeslag. Die shift is ingezet”, meent Klaps. “Enkel omdat sommige partijen voortdurend op de rem gaan staan, hebben we hier nog een eind te gaan” stelt de N-VA’er.

Tot slot heeft Van Rompuy kritiek op de fiscale rechtvaardigheid. Die wordt volgens Van Rompuy herleid van een meerwaardebelasting naar een effectentaks waarvan de geschatte opbrengst niet gewaarborgd is. Klaps reageert vol ongeloof en refereert naar de tax shift. “Tegen het einde van de legislatuur krijgen de laagste lonen 1.750 euro extra op hun rekening. De hoogste lonen krijgen daar maar een fractie van” stelt Klaps. “Die zelfpijniging en oppositiepraat tegen schitterend beleid blijft me dan ook verbazen”, besluit Klaps.

14 REACTIES

 1. Bart De Wever beloofde na de verkiezingen van 2014 een sterke (rechtse) regering zonder de socialisten. En wat krijgt de publieke opinie geserveerd : een kibbelkabinet. In Wallonië heeft CDH zijn samenwerking met de PS afgeblazen en een nieuwe partner gevonden met de MR. CD&V moet maar eens stoppen met de calimero uit te hangen, en de samenwerking met N-VA consequent stoppen. Dan alleen kan ze haar geloofwaardigheid herstellen.

  • Daar gaat volk naar komen kijken. Ze moéten wel in de regering blijven, Arco weet u wel? In een ding heeft u gelijk, het is uiteindelijk een regering met socialisten geworden (Peeters en co). En wat CdH gedaan heeft mag wel als een grote misrekening beschouwd worden. In 2 andere regeringen zitten ze nog steeds met de PS, een mager beestje dus, ik zie hierboven dat u niet echt goed bent in rekenen maar met 33.3 % ben je gebuisd….

   • U bedoelt wellicht dat je met 33,3 % niet over de volstrekte meerderheid beschikt. Merkel heeft het beste reslutaat geboekt en indien zij, ondanks verlies in procenten, zoals verwacht kanselier wordt benoemd heeft zij inderdaad de verkiezingen gewonnen.

   • Eigenlijk niet, ik bedoelde dat CdH de PS overal weg wou, maar dat dit in twee van de drie regeringen (66.6 %) niet is gelukt. Lutgen heeft m.i. zijn hand overspeeld en datzelfde zou gelden voor de CD&V inzien zij hetzelfde zouden proberen op federaal of Vlaams vlak. Nou ja, een beetje flauw mijn reactie over uw rekenkunst, maar ik reageer nogal direct…

 2. Inmiddels is de elektorale afstraffing een feit, niet enkel voor La Merkel maar tegelijkertijd voor de kameraden van de $PD. En heeft nva’s coalitiegenoot in Europa, het AFD, een schitterende overwinning geboekt.
  Kortom, Bart de Wever had weer eens gelijk, tot spijt van wie het benijdt. Zelfs mijn scherm lijkt te zullen barsten door de daver vn het tandengeknars.

  • Bizarre analyse die u maakt, en die absoluut niet klopt met de realiteit. De partij van Merkel blijft de grootste met 33 %, gevolgd door de Socialisten (SD) met 20,5 % (samen de volstrekte meerderheid), en als derde grootste de AFD met 12,6 %. Bart De Wever had weer eens gelijk zegt u. Niets van. Uw idool voorspelde op 23.02.2015, naar aanleiding van “Wir schaffen das”, en ik citeer:” Merkel heeft haar eigen graf gegraven. Ze heeft nog de keuze om er zelf in te springen of om er zich in te laten duwen. Haar einde is nog een kwestie van weken.” – Bron: de opiniemaker. In tegenstelling met het orakel van burgemeester BDW is Frau Merkel, uittredend kanselier van Duitsland, tot nader order nog altijd politiek kerngezond. Conclusie: Niet alles geloven wat uw idool vertelt.

   • Ofwel heb ik gekeken en geluisterd naar een journaal in zuid-afrika ofwel was jij ergens anders doende. Ik hoor alleen dat de regering in duitsland een pandoering heeft gekregen en dat er regeren niet van een leien dakje zal lopen en dat ondanks de 360° bocht van Muttie.

   • Angela Merkel is opgelucht, haar partij is opgelucht, en Europa is opgelucht. De blikschade van 8 procent verlies nemen ze er graag partij. Het zou pas problematisch zijn geworden indien de SPD was gezakt naar naar 10 % en de AFD gestegen tot 20 %. Niet direct mathematisch maar het politiek effect een schokgolf hebben veroorzaakt. In het licht van sommige onheilsvoorspellingen (politieke dood) voor de verkiezingen (zie supra) denk ik dat Merkel nu opgelucht is met dit resultaat.

   • Dat u een verlies van 8,6 % [41,5-32,9=8,6] gewoon maar als “blikschade” durft te bestempelen maakt het overduidelijk hoe vooringenomen u wel bent. Het staat u natuurlijk vrij ons dergelijke verhaaltjes op te dissen, maar u zal dan wel moeten gedogen dat het als prietpraat wordt bestempeld.
    Overigens hebben de kameraden van de $PD “maar” 5,2 % verloren, dus afgaande op uw normatiek zouden die dan zelfs een overwinning hebben geboekt.
    In Gent hebben we anders wel een mooi gezegde om dergelijke onzin te beschrijven; “Zot zijn doe gien ziere!”.

 3. Die Zaventemse tsjif-tsjaf-tsjeef gewoon laten keffen, die wil enkel zijn frustraties afreageren omdat hij NOOIT tot enig regeringsfunctie is kunnen geraken. In tegenstelling hiermee staat zijn volkomen OVERbetaald stuk betweterig onbenulling broertje; E.T. Van Rompuy, gepensioneerde van het EU.S.S.R. Potverteerders Profitariaat, “E.T. GO HOME”