In het kader van de aanslag in de Londense metro heeft de politie reeds 2 verdachten gearresteerd. Eén van hen zou een vluchteling zijn die werd opgevangen door een gepensioneerd koppel. Hij werd staande gehouden in een vertrekhal in de haven van Dover, wat erop wijst dat hij het land wilde ontvluchten. Bij de aanslagen viel een dertigtal gewonden.

Vrijdagochtend deed er zich gedurende de ochtendspits een explosie voor in het Londense metrostation Parsons Green. Getuigen spraken tegenover de lokale media over een luide knal, gevolgd door een grote vuurbal. Verschillende mensen hebben brandwonden in het gezicht hebben opgelopen. De hulpdiensten spraken aanvankelijk nog over een “incident”, maar intussen wordt het “incident” behandeld als een terreurdaad. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

“Steunpilaar van onze samenleving”

Intussen zijn reeds 2 verdachten gearresteerd in het onderzoek naar de daders van de terreuraanslag. Zaterdagochtend werd een jongeman van 18 jaar opgepakt in de haven van Dover. Hij zou zich in de vertrekhal bevonden hebben, wat erop wijst dat hij van plan was het land te ontvluchten. De politie kwam de jongen op het spoor door camera’s met gezichtsherkenning. Hij werd gearresteerd op basis van de Terrorism Act en wordt momenteel in een plaatselijk politiestation vastgehouden.

De jongeman zou een vluchteling zijn die werd opgevangen door een gepensioneerd koppel, Penny en Ron Jones. Het koppel zou in de loop der jaren honderden vluchtelingen hebben opgevangen en werden daarvoor zelfs tot lid van de Orde van het Britse Rijk. “De familie Jones is een steunpilaar van onze samenleving”, aldus een vriendin van het gezin. “Ze doen iets wat weinig anderen willen doen.” Volgens Penny hebben ze reeds 268 kinderen opgevangen. “Een mix van kinderen uit Irak, Erithrea, Syrië, Albanië en Afghanistan. Een van de jongens was een moslim, die vast had gezeten omwille van zijn geloof.”

“Ron en Penny vangen nu twee jongens op”, aldus buurvrouw Serena Barber. “De ene was een stille, de andere maakte wat herrie. Ron en Penny zelf zijn een geweldig koppel. Ze wonen hier al jaren. Penny neemt iedereen op in huis, ze heeft nog nooit iemand weggestuurd.” Eén van die jongens zou dus betrokken zijn bij de bomaanslag in Londen.

Zaterdagavond omstreeks middernacht werd een tweede verdachte opgepakt. De 21-jarige man werd opgepakt in Hounslow, in het westen van de Britse hoofdstad.