TV-debat tussen Merkel en Schulz levert weinig spektakel op

0
626

Naar aanleiding van de verkiezingen van 24 september in Duitsland, vond gisteren een tv-debat plaats tussen de twee grootste kanshebbers voor het bondskanselierschap, Angela Merkel (CDU) en Martin Schulz (SPD). Het debat leverde weinig spektakel, ondanks de grote belangstelling en het belang ervan. 

Over 3 weken, op 24 september, vinden er in Duitsland parlementsverkiezingen plaats. Verwacht wordt dat Angela Merkel voor de vierde keer op rij verkozen zal worden als bondskanselier. In de laatste peilingen scoort ze immers 38 procent, zo’n 15 procent meer dan de centrumlinkse sociaaldemocraten (SPD) van Martin Schulz.

Traditioneel vindt er enkele weken voor de verkiezingen in Duitsland een tv-debat plaats tussen de kanshebbers voor het bondskanselierschap. Het was het enige tv-debat op weg naar de verkiezingen en dus een laatste kans om de zwevende kiezers alsnog voor zich te winnen. Vooral Martin Schulz moest scoren in het debat. Hij moet immers een gapende achterstand van 15 procent zien te overbruggen in 3 weken tijd.

Migratie

Het thema migratie en vluchtelingen nam bijna de helft van het 90 minuten durende debat in beslag. Volgens Schulz heeft Merkel in 2015 fouten gemaakt bij de aanpak van de vluchtelingencrisis door geen overleg te plegen met haar Europese collega’s omtrent haar migratiebeleid. Merkel zette de grenzen open en verwelkomde honderdduizenden vluchtelingen met haar controversiële uitspraak “Wir schaffen das”.

“Toen is de fout gemaakt, onze Europese buren er niet bij te betrekken, maar ze met voldongen feiten te confronteren. Daarom nemen de Hongaarse president Orbán en de Poolse premier Kaczynski hun verantwoordelijkheid niet en laten ze ons, de Duitsers, van wie ze veel geld krijgen in de steek”, aldus Schulz.

Weinig vuurwerk

Ook de kwestie Noord-Korea zou Martin Schulz anders aanpakken. Volgens hem moeten we de onvoorspelbare president Donald Trump (Rep.) vermijden in het oplossen van het probleem. Merkel ziet dat anders. Volgens Merkel is het onmogelijk zulke problemen op te lossen zonder de president van de Verenigde Staten.

De gesprekken omtrent een eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie kwamen ook aan bod. Merkel en Schulz waren het erover eens dat de toetredingsgesprekken, die al maanden stil liggen na de machtsuitbreiding van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, nergens toe leiden en dus beter worden stopgezet. “Ik zal mijn standpunt met mijn Europese collega’s bespreken. Hopelijk zijn we het eens, zodat we de toetredingsgesprekken kunnen stopzetten”, aldus Merkel.

Vuurwerk bleef uit tijdens het debat, waar nochtans met veel belangstelling naar uitgekeken werd en waarvan het belang groot was. Er waren weinig onderwerpen waarop Merkel en Schulz grondig van mening verschilden en Merkel bleef dan ook moeiteloos overeind. Schulz is er niet in geslaagd de zwevende kiezers te overtuigen en dus achterstand goed te maken. Zo’n 55 percent van de kijkers wezen Merkel aan als overwinnaar. Schulz bleef steken op 35 percent.