Trump stopt anti-deportatieprogramma DACA

1
941

Amerikaans president Donald Trump zou deze week het omstreden DACA-programma begraven. Dit is een door president Obama ingevoerd immigratiebeleid dat illegale immigranten die als kind het land zijn binnengekomen vrijstelt van mogelijke deportatie. De beslissing wordt zeer goed ontvangen bij de achterban van Trump, maar de media, progressieven en grote bedrijven zijn ontevreden over die actie, net zoals enkele belangrijke figuren bij de Republikeinse partij.

DACA staat voor Deferred action for Childhood Arrivals en is er op gericht om minder aandacht te schenken aan illegale immigranten die, voor zover bekend,geen wetten overtreden. Nochtans zijn er ook op dat vlak wel wat problemen. Ongeveer 850.000 illegalen zouden het statuut van DACA aangevraagd hebben. 750.000 werden er goedgekeurd. De helft van al de goedgekeurde aanvragers wonen in Texas en Californië. Maar liefst 65.000 Illegale immigranten studeren er jaarlijks af aan het middelbaar onderwijs in de VS.

Hervormingen

Immigratie was een zeer belangrijk thema deze verkiezingen, vooral dankzij Trump die met forse taal zei wat veel Amerikanen in stilte dachten. De aankondiging zou morgen samenvallen met een vraag van Trump voor nog meer pro-Amerikaanse hervormingen van de immigratiewet, zoals de Raise Act die migratie op basis van verdienste wil organiseren. Er zou een periode van 6 maanden komen waarin het Amerikaans congres zelf een goeie oplossing mag voorstellen.

De instroom van laagopgeleide immigranten en kettingmigratie zou hierdoor moeten opdrogen. Een voorkeur zou moeten gaan naar mensen die een meerwaarde vormen voor het gastland. De hervormingen zouden miljarden dollars kunnen opbrengen op lange termijn en zouden ook leiden tot meer en beter betaalde jobs voor Amerikaanse burgers

Voor links is het verdwijnen van DACA een horrorbeeld, maar ook vooraanstaande Republikeinen willen DACA behouden.

Ongrondwettelijk

De grote instroom en ondersteuning van illegale immigranten zorgt voor een sterke druk op overheidsuitgaven en de economie in de VS. Ook was de invoering van de wet juridisch erg omstreden. De wet zelf zou ongrondwettelijk zijn en president Obama had niet de steun van het Congres en de Senaat om de wet er door te krijgen. Het Amerikaans Hooggerechtshof was echter verdeeld over de zaak (4-4) en zette geen precedent.
De juridisch wankele basis van het systeem zorgt dan ook voor extra druk om een oplossing te bekomen.
Minister van Justitie zou een groot pleitbezorger van de afschaffing van DACA zijn, omdat het de wetgevende macht moet zijn die immigratie beheert en niet de uitvoerende macht.

Kostelijk

De wet zorgde voor een invloed van illegale arbeidskrachten waardoor veel bedrijven de lonen naar omlaag kunnen drijven, de ongelijkheid toeneemt, de belastingdruk stijgt en er meer gevraagd wordt van het onderwijs.

Het systeem van DACA werd door de vorige regering ook nog gebruikt om tienduizenden illegale immigranten aan een green card te helpen. Tijdens de laatste maanden van zijn regeerperiode liet president Obama nog 120.000 illegalen in het systeem van DACA.

1 REACTIE

 1. Deportation costs:

  – ICE reported that the average cost of a deportation, also referred to as a removal, was $10,854 in FY 2016, including apprehension, detention, and processing.

  Costs of illegal immigrants:

  -The NAS estimated the lifetime fiscal impact (taxes paid minus services used) of immigrants based on their educational attainment. Averaging those estimates and applying them to the education level of illegal immigrants shows a net fiscal drain of $65,292 per illegal — excluding any costs for their children.

  -Based on this estimate, there is a total lifetime fiscal drain of $746.3 billion. This assumes 11.43 million illegal immigrants are in the country based on the U.S. government’s most recent estimate.

  -The fiscal cost created by illegal immigrants of $746.3 billion compares to total a cost of deportation of $124.1 billion, assuming a FY 2016 cost per deportation, or $67.6 billion using FY 2012 deportation costs.

  https://cis.org/Report/Deportation-vs-Cost-Letting-Illegal-Immigrants-Stay?&utm_source=twitter&utm_medium=social-media&utm_campaign=addtoany