Trump bereikt akkoord met Democraten over verblijf illegale ‘Dreamers’

0
706

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en de Democratische leiders in het Amerikaans congres hebben zich akkoord verklaard om samen te werken en een deal te maken die jonge illegalen beschermt in ruil voor meer veiligheid aan de grenzen. De situatie rond jonge illegalen staat hoog op de agenda nadat Trump het DACA-programma begraven had en een wettelijke oplossing eiste. 

Trump zat gisteren samen met Chuck Schumer en Nancy Pelosi, respectievelijk de Democratische fractieleiders in de Senaat en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Er werd een akkoord bereid over de bescherming van jonge illegalen.

Muur niet inbegrepen

Toch kwamen er initieel andere geluiden vanuit elk kamp. De Democraten hamerden er op dat het bouwen van de muur aan de grens met Mexico zeker geen deel uitmaakt van het akkoord. “We hadden een erg productieve ontmoeting… we kwamen overeen om de bescherming van DACA snel om te zetten in de wet en een pakket aan veiligheidsmaatregelen te nemen om onze grenzen te versterken, zonder de muur, dat is acceptabel voor beide zijden.”

Het Witte Huis reageerde echter met een andere boodschap: “Terwijl DACA en de veiligheid aan de grenzen werden besproken, werd niet overeen gekomen om de muur niet te bouwen. Wel is het mogelijk dat de muur er komt los van dit akkoord.” De woordvoerder van Schumer, Matt House, reageerde via Twitter en gaf toe dat de President zal blijven streven naar een muur, maar niet in dit akkoord.

Nieuwe tactiek

De samenwerking met de Democraten is opvallend, gezien de harde en weinig constructieve oppositie die ze sinds het aantreden van Trump hebben gevoerd. Tot voor kort beschuldigden de Democraten hem van racisme, seksisme, machtsmisbruik en onbekwaamheid. Oproepen om hem af te zetten kwamen al geregeld naar boven.

Toch blijkt het water nu toch niet zo diep. Vooral met Schumer, ook van New York, heeft Trump al lang een relatie. Nu lijken de gesprekken alvast veel positiever te zijn geweest. Behandelde thema’s waren de belastinghervorming, veiligheid aan de grenzen, DACA, infrastructuur en handel. De Democratische leiders gaven ook mee dat ze er op aangedrongen hebben om bepaalde subsidies die bij Obamacare horen permanent te maken.

Republikeinse leiders zijn minder tevreden met de beslissing om steun te zoeken bij de Democraten. De relatie tussen Trump en zijn partij is al een tijdje aan het verslechteren nadat de Republikeinen enkele grote nederlagen hebben geleden en impotent lijken in de Kamer en Senaat. Recent nog sloot Trump een akkoord met de Democraten over verhoging van het schuldplafond, tot ongenoegen van de Republikeinen.

Ook slaagden de Republikeinen na al die jaren er niet in met een valabel alternatief voor Obamacare te komen. Toch zal elke deal die de Amerikaanse president maakt met de Democraten ook ondersteund moeten worden door de Republikeinen.

Niet partij maar intentie telt

Bovendien moeten er heel wat politici herverkozen worden en kunnen ze een ‘endorsement’ van de president goed gebruiken. Die begon recent al met Democratische politici te steunen indien ze aan zijn kant staan. Hij zat ondertussen ook samen met verschillende kwetsbare Democratische senatoren uit staten die voor Trump stemden in de presidentsverkiezingen.

Binnen de eigen Republikeinse partij is er verdeeldheid over illegale immigratie. Opvallend genoeg staat het establishment inhoudelijk dichter bij de wensen van de linkerzijde en is het de basis van Trump die weigerachtig staat tegenover het aanvaarden van de illegale immigranten. Er wordt gevreesd dat er een enorme toeloop zal komen en veel illegalen beloond zullen worden.

Kritiek

Die achterban laat zich niet onbetuigd en houdt het hart vast voor een samenwerking met de Democraten over de ‘Dreamers’, de bijnaam die aan illegalen wordt gegeven die als kind het land binnen raakten.

Gisteren publiceerde Ann Coulter, die met haar boek ‘Adios America’ het strenge migratiediscours van kandidaat Donald Trump mee vorm gaf, een column waarbij ze waarschuwde voor amnestie en de desastreuze gevolgen er van. Ook het rechtse Breitbart ziet er een gevaarlijke bocht in waarbij Amerikanen een dure prijs zullen betalen. Het lijkt volgens hen een verraad aan de eigen basis.

De migratiesceptische denktank ‘Numbers USA’ reageert erg afwijzend op het nieuws. “Het medelijden dat gericht is op buitenlandse illegalen ontbreekt voor gewone Amerikanen die vechten om te overleven”. Het centrum voor Immigratiestudies waarschuwt er dan weer voor dat een regularisatie van de 800.000 illegalen zal zorgen voor een sterke toename aan legale en illegale immigratie, terwijl Amerika al zo hard onder druk staat op dat vlak.

Reactie Trump

Ondertussen reageerde Donald Trump ook al op zijn geliefde medium Twitter, hij stelt de vraag: “Wil er iemand echt goeie, opgeleide en succesvolle jonge mensen die een job hebben of dienen in het leger buitens mijten? Echt, ze zijn ons land binnen geraakt zonder zelf in de fout te zijn gegaan. Bovendien versterken we de grens.”