De afgelopen twee dagen zijn er bij de politieacties aan het Brusselse Noordstation meer dan 70 illegale migranten aangehouden. Van die 70 werden er 35 door de Dienst Vreemdelingenzaken naar gesloten centra gestuurd.

Bij de eerste actie, op woensdag, werden 44 personen aangehouden, waarvan 11 minderjarigen. Van die 44 werden er 19 naar een gesloten centrum gestuurd. Bij de tweede actie, op donderdag, werden 30 personen opgepakt, waaronder 2 minderjarigen. Er werden na de actie op donderdag 16 migranten naar een gesloten centrum gestuurd. Er zouden bij de twee acties ook in totaal 13 minderjarigen zijn aangehouden.

Kleinschalige opvang

Het gaat om een samenwerking tussen de politie Brussel Noord en de Spoorwegpolitie. De acties kwamen er op vraag van de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI). “De politiediensten die de operaties leidden, hebben hun werk uitgeoefend met respect voor de migranten. Het was niet nodig om krachtig op te treden. Alles is rustig verlopen”, aldus de burgemeester.

Het is de bedoeling dat de politieacties verder gezet worden. Sinds vandaag is wel gestart met een – kleinschalige – opvang in het Brusselse Maximiliaanpark door de diensten van Francken. “We verwachten ook niet dat veel mensen op dit aanbod zullen ingaan. De meesten weigeren elke vorm van opvang, omdat ze willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk”zegt woordvoerster van Katrien Jansseune aan het Laatste Nieuws.

Soedan bereid mee te helpen aan oplossing

Sinds enkele maanden kamperen er opnieuw honderden migranten in de buurt van het Maximiliaanpark en het Noordstation in Brussel. De migranten liggen op het grasperk recht tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken. De meesten willen geen asiel aanvragen in ons land maar zijn transitmigranten die naar het VK willen trekken. Onder hen bevinden zich ook veel Soedanezen.

Gisteren had staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nog een gesprek met de Soedanese ambassadeur in België. Soedan is bereid reisdocumenten af te leveren met het oog op de terugkeer van Soedanezen die illegaal in België verblijven. Er komt ook een identificatiemissie om hen te identificeren.

1 REACTIE