De Libische kustwacht heeft de afgelopen week meer dan 3.000 migranten gered die de Middellandse Zee wilden oversteken. De Italiaanse kustwacht van haar kant heeft nog eens 2.000 migranten opgepikt.

Hoewel het aantal overstekers sterk gedaald is in de afgelopen maanden, tonen deze nieuwe reddingsacties aan de dat de route verre van afgesloten is. Het is het grootste aantal migranten dat in een week geteld werd sinds de sterke daling in midden juli.

Meer dan 5.000 reddingen en aankomsten

Volgens de woordvoerder van de Libische marine Generaal Ayoub Kacem vonden de meeste van de reddingsacties plaats voor de kust nabij de steden Zawiya en Sabratha. Hij voegde eraan toe dat er van maandag tot en met vrijdag 2.082 migranten gered werden. Op zaterdag heeft men nog eens 1.047 mensen opgepikt.

Italië van haar kant heeft sinds midden juli 6.500 aankomsten geregistreerd, dat is slechts 15% van de aantallen in dezelfde periode in de afgelopen jaren. Toch werden er in Italiaanse wateren de afgelopen week meer dan 2.000 mensen gered.

Volgens de Italiaanse krant La Stampa werden er 589 migranten in Sicilië afgezet door de Britse ngo Save the Children, SOS Méditerranée -een andere ngo- bracht er 371 aan wal. Nog eens 200 werden er opgepikt nabij Lampedusa en voor de Siciliaanse kust. Het Italiaanse schip Zeffiro heeft naar eigen zeggen nog eens 135 Afrikaanse migranten opgepikt nabij Messina.

Ook werden er 550 migranten afgezet in de haven van Augusta door de Ierse Patrouilleboot de William Butler Yeats. De groep zou voor de Libische kust rondgedreven hebben in rubberen opblaasbootjes.

Deal tussen Libië en Italië

De daling in het aantal overstekers gedurende de afgelopen maanden is waarschijnlijk in de eerste plaats toe te schrijven aan de actievere rol van de Libische kustwacht. De Libiërs krijgen nu materiële hulp van de EU en training van de Italianen.

Op zondag zei de Italiaanse premier Paolo Gentiloni nog tevreden te zijn met de terugval in aankomsten. “De Italiaanse ervaring van de afgelopen maanden toont wat gedaan kan worden. Er zijn minder aankomsten en ook minder doden op zee.”, aldus Gentiloni, ondanks de sterke toename in aankomsten van de afgelopen week.

1 REACTIE