Tarik Jadaoun (28), de gevreesde IS-strijder uit Verviers, is dan toch niet dood. Eerder deze zomer, in augustus, werd bericht over zijn dood. Men ging er van uit dat de moslimterrorist was omgekomen tijdens de slag om Mosoel, maar dit blijkt nu incorrect te zijn. De IS-jihadist, die de ‘nieuwe Abaaoud’ zou worden, leeft nog en is gevangen genomen tijdens de gevechten in Mosoel deze zomer. Hij werd reeds ondervraagd door de Amerikanen.

De beruchte Jadaoun blijkt dan toch nog in leven te zijn. Het nieuws komt er na eerdere berichten uit augustus die meldden dat de man gesneuveld was. Jadaoun werd klaar gestoomd om de nieuwe Abdel­hamid Abaaoud te worden. Abaaoud was het brein achter de aanslagen in Parijs, maar kwam om tijdens die aanslagen. Het is niet de eerste maal dat berichten over gesneuvelde IS-strijders onjuist blijken. Vaak ensceneren ‘Syriëstrijders’ hun dood om zo eenvoudig terug te kunnen keren naar Europa. Maar dit maal werd Jadaouns dood door zoveel bronnen bevestigd, dat men weinig twijfelde aan de berichtgeving.

Levend en onwel

De Standaard kon echter de waarheid vernemen. Veiligheidsbronnen melden dat Jadaoun nog leeft, maar gevangen is gezet na de strijd in Mosoel. Hierna zou hij in het geheim naar Koerdisch gebied zijn overgebracht waar hij nog steeds gevangen blijft. Ook zou hij reeds zijn ondervraagd door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Wat/of hij daarbij heeft gelost, is niet duidelijk.

Eerder raakte ook al bekend dat de Antwerpse ex-Sharia4Belgium-militant Bilal Al Marchoch werd gevangen gezet. De Standaard brengt dat het een mysterie is wat er zal gebeuren met die en andere Belgische krijgsgevangen. Echter, dat klopt niet helemaal. België heeft geen uitleveringsverdragen met Irak (noch met Syrië). Dat betekent dat Jadaoun in Irak zal berecht worden, wat vermoedelijk zal resulteren in de doodstraf. Dat communiceerde vorige week Iraaks regeringsverantwoordelijke Turhan Al-Mufti ondubbelzinnig tijdens een bezoek van Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang). SCEPTR reisde mee in en door Irak en bracht een week lang verslag uit.

Tevens werd er verteld aan SCEPTR en de Belgische parlementaire delegatie dat er nog Belgen gevangen zijn gezet tijdens en na het beleg van Mosoel, al moet de lijst met namen nog worden vrijgegeven.

‘Up and coming’

Jadaoun, ook gekend als Hamza Al-Belgiki, was/is een van de meest gevreesde terroristen van IS. Verschillende malen dreigde hij ermee om een aanslag in België te plegen. “Jullie zullen nooit veilig zijn. Onze broeders houden zich overal schuil en ze wachten op onze orders om aan te vallen. We weten hoe we de grenzen moeten oversteken en zijn niet bang van de politie. Ik heb een plan in mijn hoofd”, dat zei Jadaoun nog in een interview met France2 in 2015.

Een ex-‘collega’ van Jadaoun, bijgenaamd Abu Qurayza, sprak eind vorig jaar ook met Le Dernière Heure over de gesneuvelde: “Wees niet verbaasd als de volgende terreuraanslagen in België worden gecoördineerd vanuit Verviers. Tarik Jadaoun wordt voorbereid om uit te groeien tot de volgende Abaaoud”.