Maandag 18 september slaagde het Syrische leger erin de rivier de Eufraat met succes over te steken. Het Syrische leger en de rebellen winnen alsmaar meer terrein op terreurgroep Islamitische Staat. Veel IS-strijders zouden intussen het oorlogsgebied willen ontvluchten.

In de omgeving van Deir ez-Zor zijn 3 verschillende groeperingen actief. Terreurgroep Islamitische Staat wordt er bekampt door enerzijds het Syrische leger, dat gesteund wordt door Rusland, en anderzijds de Syrian Democratic Forces, een alliantie van Koerdische en Arabische rebellen die gesteund worden door de Verenigde Staten.

Scheiding tussen rebellen en leger

Maandag 18 september slaagde het Syrische leger erin de Eufraat in de buurt van Deir ez-Zor over te steken. Het oversteken van rivieren is niet alleen enorm riskant en complex, ook op politiek vlak valt er iets over te zeggen. De Eufraat werd immers gezien als de scheiding tussen de rebellen, gesteund door de Verenigde Staten, en het Syrische leger, gesteund door Rusland.

Force Analysis maakte beelden vanuit de lucht van de oversteek. Op de foto’s is onder andere een tank te zien die klaar wordt gemaakt om de rivier over te brengen met behulp van een ponton. Legertroepen, voertuigen zoals tanken en andere uitrustingen werden met bootjes naar de overkant gebracht nadat de ‘ISIS hunters’, een afdeling van het Syrische leger, de weg hadden vrijgemaakt en beveiligden voor eventuele aanvallen van IS. Sim Tack, militair analist van Force Analysis, analyseert de beelden:

“De Syrische troepen bewegen materiaal en troepen over de Eufraat door middel van een amfibisch transport voertuig, en een drijvend ponton dat door bootjes voortgeduwd wordt. In plaats van een 140 meter lange brug te bouwen van drijvende pontons wordt de logistieke onderneming voor de overzet zo nog enigszins beperkt. We zien natuurlijk ook geen grote hoeveelheden zwaar materiaal op de oostelijke oever van de Eufraat, waar naar alle waarschijnlijkheid de zwaarste rol op de schouders van gespecialiseerde infanterie eenheden zoals de ‘ISIS Hunters’ terecht komt, met slechts beperkte steun van gevechtsvoertuigen zoals tanks.”

Veel nederlagen

De nederlagen van IS blijven zich opstapelen. Twee weken geleden doorbrak het Syrische leger de linies van de terreurgroep rond Deir ez-Zor, de hoofdstad van de gelijknamige provincie die sinds drie jaar grotendeels in handen is van de terroristen. De stad ligt al sinds het begin van de Syrische burgeroorlog op de frontlinie. De herovering van de stad is een symbolisch maar ook financieel erg belangrijke overwinning. De olievelden rond de stad waren een belangrijke bron van inkomsten voor het door IS uitgeroepen kalifaat.

Vele IS-strijders zouden intussen ook het oorlogsgebied willen ontvluchten nu de nederlagen zich blijven opstapelen. Het aantal strijders dat Syrië en Irak verlieten, nam het laatste jaar fors toe. Honderden voormalige strijders zouden een gemeenschap gesticht hebben niet ver van Turkije om van daaruit, met behulp van smokkelaars, de grens over te steken met Turkije“De meesten willen er weg”, aldus een getuige. “Velen beseffen dat IS hen in de val heeft gelokt.”

ADVERTENTIE