Het Syrische leger staat na drie jaar op het punt de belegering van de stad Deir ez-Zor te doorbreken, dat melden verschillende Syrische bronnen op Twitter. De stad werd al die tijd omsingeld door troepen van Islamitische staat. Er wordt wel op gewezen dat de strijd om stad nog niet gestreden is.

In de loop van zondag kwamen de eerste berichten binnen dat Syrische elitetroepen -bekend als de ‘Tijgertroepen‘, of Qawat Al-Nimr- onder leiding van Brigadegeneraal Suheil al-Hassan de stad naderden vanuit het westen. Later op de avond kwamen er berichten binnen dat zij de 137e brigade, gelegerd in Deir ez-Zor, bereikt hadden. De operatie vindt plaats onder hevige Russische bombardementen. Andere berichten melden echter dat er vooralsnog geen contact tussen de twee eenheden is en dat de operatie “nog lopende” is.

Drie jaar belegerd

Het Syrische leger wacht al jaren op deze dag. Dit is de belangrijkste overwinning voor Bashar Al Assad sinds de herovering van Aleppo, vooral de symbolische waarde van deze overwinning is moeilijk te overschatten. Op twitter circuleren er beelden van feestende burgers die wachten op het Syrische leger.

De stad ligt al sinds het begin van de Syrische burgeroorlog op de frontlinie. Nadat IS de andere rebellen in het gebied verjaagde geraakte de hele stad omsingeld. Dat is intussen drie jaar geleden. Gedurende die tijd probeerde IS met verschillende offensieven de stad te veroveren, wat hen nooit helemaal lukte.

Tijdens de belegering sneed IS de elektriciteitstoevoer naar de stad af. Ook was het onmogelijk of hulpmiddelen of voedsel de stad binnen te krijgen over land. De burgers en regeringstroepen die vastzaten in de stad werden al die tijd vanuit de lucht bevoorraad.

De troepen in de belegerde stad staan onder de leiding van Majoor Generaal Issam Zahreddine van de Republikeinse Garde. Zahreddine is lid van de druzische minderheid. Een kleine geloofsgroep die ontstaan is uit mystieke stromingen van de sjiitische islam.

Tijgertroepen

De troepen die nu vanuit het westen doorstoten naar Deir ez-Zor zijn de zogenoemde ‘Tijgertroepen’, een elite-eenheid van het Syrische leger. Zij staan onder leiding van Suheil al-Hassan, ook bekend als ‘de Tijger’. De ‘Tijgertroepen’ speelden een sleutelrol in vele succesvolle operaties van het Syrische leger, zoals de herovering van Aleppo.

Het Syrische leger veroverde met hulp van diezelfde ‘Tijgertroepen’ de laatste weken en maanden aan een steeds sneller tempo terrein op de islamisten. Zij krijgen hierbij Iraanse en Russische steun. Enkele weken terug wisten zij Al-Soekhna op IS te veroveren. Dat was het laatste stadje op de M20-snelweg naar Deir ez-Zor. Ook in centraal Syrië werd veel terrein, zij het vooral woestijn, veroverd op IS. Daar werden verschillende IS-posities omsingeld en van elkaar afgesneden.

Tegelijkertijd met het offensief langs de M20 naderden de Syriërs de stad ook vanuit het noordwesten, langs de Eufraat. Langs deze weg lukte hen het niet om door te stoten, daar zij met sterk verzet van IS te maken kregen. 

De strijd om de stad is echter nog niet gestreden. Grote delen zijn nog altijd onder controle van IS. Ook komen er berichten binnen over een tegenaanval door IS-troepen vanuit het noorden en het zuiden.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

Comments are closed.