De socialistische vakbond van de openbare omroep roept zijn leden op om zich aan te sluiten bij de staking van 10 oktober. Eerder gaf ACOD spoor al te kennen een 24 urenstaking bij de NMBS te gaan organiseren.

De socialistische vakbond heeft het kennelijk gehad met de regering-Michel. Zo roept de vakvereniging al zijn leden bij de VRT op om op 10 oktober deel te nemen aan de nationale ‘reactiedag’.

Gebrek aan middelen

Volgens de VRT-afdeling van het ACOD voelt de VRT “net als de andere openbare diensten […] de impact van de maatregelen van de rechtse regeringen Bourgeois en Michel”. “Vooral de niet indexering van de werkingsmiddelen is een probleem”, stelt Michelle Graus, voorzitter van ACOD-VRT, aan De Morgen.

Volgens Graus dreigt die “op termijn voor banenverlies te zorgen. Toen onze CEO dat probleem aankaartte beloofde minister van media Gatz voor een oplossing te zorgen, maar daar is tot op vandaag niets van in huis gekomen. Daardoor komt het sociaal akkoord dat we met de directie en de Vlaamse regering sloten op de helling te staan”.

Hele openbare sector lam?

Eerder gaf het ACOD al te kennen dat er een hete herfst zit aan te komen met verschillende acties in de openbare sector. Het ‘hoogtepunt’, de zogenaamde ‘reactiedag’, gaat door op 10 oktober. Niet enkel de openbare omroep of de post liggen dan vermoedelijk ‘plat’, ook de treinen zullen waarschijnlijk niet meer rijden. Ook ten aanzien van de Vlaamse en federale administraties werd al een oproep gelanceerd.