Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen, moet er volgens Ali El Moussaoui (Samenlevingsopbouw) niet op rekenen dat de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap in Borgerhout de daders van de aanval op de politieagenten gaat aanduiden“Er staan hier camera’s genoeg. Dat de politie haar werk doet”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws

De agressie tegenover politieagenten in Antwerpen blijft de gemoederen verhitten. Vrijdagavond raakten er immers twee agenten van de Antwerpse politie gewond. De feiten deden zich voor op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Eerst werden de agenten bijna van de weg gemaaid door een vrouwelijke autobestuurster. Toen zij daarop hun wapen trokken werden zij aangevallen door een grote groep allochtone jongeren.

“We zijn weer eens breed uitgesmeerd in de media”

Ali El Moussaoui – een bekend gezicht in Borgerhout  – hekelt tegenover Het Laatste Nieuws het “machtsvertoon van de politie”“We zijn weer eens breed uitgesmeerd in de media, met een burgemeester die er een schep bovenop gooit. Terwijl wat er vrijdagavond is gebeurd, eigenlijk een ‘klein’ incident was. Ik meen dat. Moet ik het nog eens zeggen? Wij keuren alle geweld tegen hulpdiensten en politie af. Maar het machtsvertoon van de politie heeft het allemaal veel groter gemaakt”, betoogt El Moussaoui.

Naar eigen zeggen stemt het hem triest. “Het verhaal van de politie klopt gewoon niet met wat de beelden ons hier vertellen. Des te spijtiger, want met de cel Diversiteit van de politie bijvoorbeeld hebben we écht goede contacten. Die agenten wéten hoe ze hier met de jongeren moeten spreken”, aldus El Moussaoui in Het Laatste Nieuws.

Goede initiatieven

De inwoner van Borgerhout stelt dat er verschillende initiatieven worden ondernomen om het district beter te maken. Zo geeft hij het voorbeeld van de ‘pleinpatrons’. “Gasten die een aanspreekpunt vormen op onze pleintjes. Allemaal tussen 16 en 25 jaar. Ze krijgen een vorming bij JES (red: Jeugd en Stad), op maat van de plek waar ze worden ingezet. Zo zijn er al een stuk of 20-25. Niet allemaal jongens. Er is ook een groepje meisjes bij, dat we graag zouden uitbreiden. De volgende lichting wordt al klaargestoomd.”

Een ander initiatief dat El Moussaoui looft is de J100. “Een project van en voor jongeren – 16 tot 25 jaar – van onder meer Kras Jeugdwerk, JES, de Federatie van Marokkaanse Verenigingen, de Chiro en de Scouts. Eind september komt er opnieuw een J100-top. Je voelt dat uitgroeien tot een soort jeugdcollege. Met één groot doel: een stad waar het fijn samenleven en wonen is. In het volste besef dat enkel dialoog tussen jongeren en overheid ons vooruithelpt”, aldus El Moussaoui in Het Laatste Nieuws.

Geen geïsoleerd geval

In juni waren er ook al een reeks gelijkaardige gevallen van geweld tegen de politie in de multiculturele wijk. Zo werd de politie met eieren bekogeld bij de controle van een verkeersongeval. Ook kreeg een andere politieagent rake klappen van een allochtone 15-jarige op de Sinksenfoor.

Borgerhout kent al vele jaren onrust, dat net als Molenbeek een slechte reputatie geniet omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al veelvuldig opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie. Borgerhout wordt sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bestuurd door een coalitie van sp.a, Groen, PVDA en een onafhankelijk gemeenteraadslid (ex-CD&V).

5 REACTIES

  1. Ali El Moussaoui (Samenlevingsopbouw) “Die agenten wéten hoe ze hier met de jongeren moeten spreken”, – Spijtig dat een deel van de (marokkaanse) jongeren, bij gebreke van een deftige opvoeding, nooit geleerd heeft om op een beleefde manier de politie en senioren aan te spreken. Wanneer jonge marokkanen zich schuldig maken aan inciviliteiten (bv vandalisme) en bejaarde Brusselse dames het wagen hierover opmerkingen te maken antwoorden ze :” Ta gueule” “Mêle-toi de tes oignons vieille connasse” of nog “sale pute va te faire foutre”. En dan zouden hun slachtoffers handschoenen moeten aantrekken om met dat krapuul te converseren. Het zou mij verbazen indien de politie in de moslimlanden dergelijk deviant gedrag zou pikken. Waarom de Antwerpse politie dan wel? De Belgische overheid is trouwens veel te laks met straatboeven en hangjongeren die overlast veroorzaken. Tot wat heeft het pamperen geleid in Brussel (Molenbeek)? Juist, tot proliferatie van drugsactiviteiten en terrorisme. Zet die jonge hooligans liever eens 24 uur op secreet met water en brood (halal) zoals men in de moslimlanden pleegt te doen. Of sanctioneer hen overeenkomstig de sharia wetgeving.

  2. Decennialang werd cultuurkritiek als racisme geduid; een vervalsing. Vervolgens werden economische migranten als (oorlogs)vluchtelingen geduid; een vervalsing. Nu wordt ook het verhaal van de politie anders geduid. We leven in een vervalste wereld, waar de waarheid enkel nog wordt gecommuniceerd door één enkele politieke fractie en de collaborerende media. Buitengewoon gevaarlijk.

  3. Ondertussen weten we van het parket dat de agenten geen letter gelogen hebben en dat in het filmpje van de “getuige” (gretig getoond op De Morgen en andere moslimpaperende media) duchtig werd geknipt. Volgens doorgaans slecht ingelichte bron zullen de MSM in groot letterformaat op hun voorpagina hiervoor hun verontschuldigingen aan hun lezers aanbieden.

    • Vraag is intussen welke gevolgen dit zal hebben op de (journalistieke) carrière van de auteur van dat filmpje.

      Of welke excuses ze gaat verzinnen.

Comments are closed.