N-VA-fractieleider in de Kamer, Peter De Roover, bepleit op Facebook een “uitstekend verbindend motto voor alle serieuze Antwerpenaren”. Met “blijf met je fikken van onze flikken”, klaagt hij het recente anti-politiegeweld in Antwerpen aan.  

De agressie tegenover politieagenten in Antwerpen blijft de gemoederen verhitten. Vrijdagavond raakten er immers twee agenten van de Antwerpse politie gewond. De feiten deden zich voor op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Eerst werden de agenten bijna van de weg gemaaid door een vrouwelijke autobestuurster. Toen zij daarop hun wapen trokken werden zij aangevallen door een grote groep allochtone jongeren.

“Fikkenvanonsflikken”

Vanuit politieke hoek zijn er al verschillende reacties gekomen op het anti-politiegeweld. Zo ziet Peter Mertens, de voorzitter van de extreemlinkse PVDA, een verklaring voor het anti-politiegeweld in Borgerhout in de polarisering” mede georganiseerd door het Antwerps stadsbestuur van De Wever. Mertens vindt dat Bart De Wever “olie op het vuur”gooit.

De Roover is het hier niet mee eens en lanceert op Facebook een “uitstekend verbindend motto voor alle serieuze Antwerpenaren”. “Als we dat nu eens breed zouden delen!”, roept hij zijn sympathisanten op. Succes heeft De Roover zijn bericht alvast. Zo werd het “motto voor alle serieuze Antwerpenaren” al ruim 300 keer gedeeld.

Geen geïsoleerd geval

In juni waren er ook al een reeks gelijkaardige gevallen van geweld tegen de politie in de multiculturele wijk. Zo werd de politie met eieren bekogeld bij de controle van een verkeersongeval. Ook kreeg een andere politieagent rake klappen van een allochtone 15-jarige op de Sinksenfoor.

Borgerhout kent al vele jaren onrust, dat net als Molenbeek een slechte reputatie geniet omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al veelvuldig opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie. Borgerhout wordt sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bestuurd door een coalitie van sp.a, Groen, PVDA en een onafhankelijk gemeenteraadslid (ex-CD&V).