Vandaag raakte bekend dat Frontex voortaan de vliegtuigtickets voor repatriëringen naar Marokko en Algerije zal terugbetalen. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter. Ook zijn er vandaag opnieuw 22 migranten opgepakt in de omgeving van het Brusselse Noordstation. 

In mei drukte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken al zijn wens uit dat het Europees Grens- en Kustwachtagentschap Frontex de vergoedingen zou terugbetalen van Belgische begeleiders die meevliegen op de zogenoemde ‘special flights’. Toen liet topman van Frontex Fabrice Leggeri al verstaan de zaak te zullen bekijken.

Repatriëringen terugbetaald

De ‘special flights’ zijn speciale terugkeervluchten, georganiseerd door een bepaalde EU-lidstaat, die worden opengesteld voor andere landen. De EU komt in dat geval tussen in bepaalde kosten. De dagvergoedingen van de begeleiders op die vluchten waren tot nu toe wel voor eigen rekening.

Francken vond ook dat als het gaat om repatriëringen naar landen die geen ‘special flights’ aanvaarden -Marokko en Algerije vallen onder deze categorie- de kosten van de vliegtuigtickets ook zouden moeten worden terugbetaald door Frontex. De staatssecretaris deelde vandaag op Twitter mee dat dit ook zal gebeuren.

Alweer 22 migranten opgepakt aan Brussel-Noord

Ondertussen zijn er bij een grootschalige identiteitscontrole rondom het Brusselse Noordstation wederom 22 migranten opgepakt. Dat meldt de politie van de zone Brussel Noord. Vooralsnog is de identiteit van de opgepakte migranten nog niet bekend. Volgens de politie is de identiteitscontrole nog altijd aan de gang. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zal achteraf beslissen of er personen zullen worden doorgestuurd naar gesloten centra.

Sinds 6 september zijn er bijna dagelijks gezamenlijke acties van de lokale en de spoorwegpolitie in samenwerking met de DVZ in de omgeving van het Noordstation en het Maximiliaanpark. Men probeert op die manier de overvloed van de transitmigranten, op doorreis naar het Verenigd Koninkrijk, tegen te gaan.