De partij van premier Erna Solberg (van het conservatieve Høyre) heeft afgelopen nacht de verkiezingen gewonnen. Dat wil zeggen dat de huidige Noorse regering van conservatieven en de rechtsnationalisten van FrP verder kan doen en de sociaal-democraten van Jonas Gahr Støre in de oppositie zullen blijven.

Nu dat het overgrote merendeel van de stemmen geteld zijn, is duidelijk dat de huidige rechtse coalitie van Høyre en FrP kan verder regeren. Wel zullen die partijen opnieuw de gedoogsteun van het christelijke KrF en de liberalen van Venstre nodig hebben. Die steun levert in totaal 88 van de 169 zetels op.

Uitslag

De partij van Solberg blijft de op een na grootste met 45 zetels. De migratiesceptische partij FrP behaalde dan weer 28 zetels. De socialisten van Støre scoorden dan wel de meeste zetels – 49 – maar zijn niet in staat om een een linkse coalitie te vormen met voldoende steun.

Solberg maakt hiermee een klein beetje Noorse geschiedenis. Het is de eerste maal sinds ’85 dat een conservatieve regering een ‘herkansing’ krijgt en twee maal opeenvolgend de verkiezingen wint.

Noors succes

Noorwegen heeft het op één na hoogste bbp per capita ter wereld. Veel heeft daarbij te maken met de grote gas- en olievelden waarover Noorwegen beschikt in de Atlantische zeewateren. Ook de bodemschatten, scheepvaart, hoogopgeleide bevolking en in mindere mate de visvangst zorgen ervoor dat Noorwegen kan beschikken over een groot nationaal inkomen en, opvallender, een overheidsfonds van maar liefst 850 miljard euro.

Dat wil zeggen dat de overheid over een surplus beschikt van 163.000 euro per inwoner. De regering mag hiervoor slechts in uitzonderlijke omstandigheden op beroepen en normaliter enkel de beleggingswinst – die al snel elk jaar tientallen miljarden bedraagt – afromen.

De nationaal-conservatieve FrP bestaat al sinds de vroege jaren ’70, maar groeide gestaag sindsdien. Overheen de jaren ontwikkelde het een eurosceptisch profiel, ook al is Noorwegen (nog) geen EU-lidstaat. De kernthema’s van de FrP zijn immigratie, misdaad, ontwikkelingssamenwerking en ouderenzorg. Wat migratie betreft eist de FrP aan migranten dat ze een job hebben en de Noorse taal machtig zijn.